През изминалата нощ Иран извърши безпрецедентна директна атака срещу Израел,

...
През изминалата нощ Иран извърши безпрецедентна директна атака срещу Израел,
Коментари Харесай

Би Би Си: Всички погледи сега са насочени към Израел в очакване на отговор

През миналата нощ Иран извърши невиждана директна офанзива против Израел, употребявайки стотици дронове и ракети. Израелските сили оповестиха, че 99 % от ракетите и дроновете, изстреляни от Иран през нощта, са били прехванати, без да доближат задачата си.

Иран сподели, че офанзивата е в отговор на смъртоносното нахлуване по постройката на иранското консулство в Дамаск, в Сирия, преди две седмици, в което починаха седем представители на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война. До какво и до каква степен ще води всичко това оттук нататък зависи значително от решението на Израел по какъв начин ще отговори на иранската офанзива, отбелязва Би Би Си.

Why has Iran attacked Israel?
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Страните от района, а и от други точки на света, приканиха за въздържаност. Подобен апел пристигна даже от страни, които надълбоко ненавиждат иранския режим.

Иранците в този момент се придържат към линията: " Сметките бяха уредени, въпросът е завършен, само че не отвръщайте на удара ни или в противоположен случай ние ще устроим толкоз мощна офанзива против вас, че вие няма да бъдете в положение да я отблъснете “.

Но актуалното държавно управление е едно от най-твърдолинейните в израелската история, напомня Би Би Си. То реагира в границите на няколко часа на смъртоносното нахлуване на „ Хамас “ на 7 октомври предходната година, след това предприе атака в линията Газа и към този момент над шест месеца води война с радикалното палестинско придвижване там.

Сега израелският военновременен кабинет е малко евентуално да остави без отговор тази директна офанзива от страна на Иран, колкото й лимитирани да бяха нейните последици на терен, показва Би Би Си. А израелски боен представител към този момент сподели, че Израел ще отговори на иранската офанзива " с дейности, а не с думи ", съобщи ДПА.

Така че какви са израелските благоприятни условия за деяние? Би Би Си предвижда три вероятни сюжета.

Израел би могъл да се вслуша въпреки всичко в апелите на съседите си и да прояви „ стратегическо самообладание “. При този метод Израел може да се въздържи от пряк ответен удар против Иран и вместо това да продължи да взема под прицел прокситата на Иран в района, като „ Хизбула “ в Ливан или военни обекти в Сирия, както прави от години.

Тел Авив може да накаже Иран посредством серия от удари, сходни на иранските, които да са деликатно преценени, да бъдат осъществени с ракети с огромен обхват и да вземат под прицел единствено тези военни бази, от които иранците започнаха офанзивата си предходната нощ. В този случай Иран ще схване това като ескалация, тъй като това ще бъде първият път, в който Израел би атакувал Иран непосредствено.

Но Израел може да реши да даде още по-сериозен отговор на иранската офанзивата, като нанесе удари по бази, подготвителни лагери или командни и контролни центрове на авторитетните ирански републикански гвардейци. 

Israel attack: 'A very long night and a dangerous moment'
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Ако избере вид 2 или вид 3, Израел може да провокира отговор от страна на Иран. И тогава основният въпрос ще бъде дали всичко това няма да въвлече Съединени американски щати в пълномащабен спор сред иранските и американските сили в района. Съединени американски щати имат военни бази във всичките шест арабски страни в Залива, както и в Сирия, Ирак и Йордания. Те може да станат цел за големите ирански ресурси от балистични и други ракети, които Иран съумя да натрупа през годините макар интернационалните наказания, отбелязва Би Би Си.

Иран може да извърши още нещо, което заплашва да направи отдавна при положение, че бъде атакуван – да затвори стратегически значимия Ормузки пролив, като употребява мини, дронове и бързи щурмови катери. По този метод Иран би прекъснал съвсем една четвърт от международните доставки на нефт. А това е кошмарният сюжет, който би въвлякъл Съединени американски щати и страните от Залива в районна война. Много страни в този момент поставят денонощни старания, с цел да избегнат точно този призрачен сюжет, написа Би Би Си.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР