През изминалата година, на фона на по-нататъшната деградация на еднополюсния

...
През изминалата година, на фона на по-нататъшната деградация на еднополюсния
Коментари Харесай

Турция 2022: някои изводи и резултати

През миналата година, на фона на по-нататъшната деградация на еднополюсния " американски " международен ред, Турция продължи безуспешната си битка за статут на международна мощ.

Припомняме, че страната стартира да се освобождава от дългогодишната си ориентировка към Запада през 2016 година, когато стана ясно, че опитът за боен прелом е в случай че не инспириран, то подсилен оттатък океана. И макар обстоятелството, че Република Турция към момента се нарежда основно като страна от западния блок, тя работи, следвайки личните си ползи, даже и в случай че те не корелират със тактиката на обичайните съдружници. Пресен образец е блокирането на желанието на Швеция и Финландия да се причислят към Северноатлантическия алианс.

Външната политика на Анкара към момента е композиция от принадлежности на " меката мощ " и силови способи за пробутване на националните ползи, както ги схваща настоящето управление на страната.

Провалът на „ ислямския ” и „ неосманския ” вектор на външната политика кара турското управление да концентрира напъните си (предимно, само че не само) в филантропичната сфера в „ тюркското ” направление. Известни триумфи по пътя към водачеството на " тюркския свят " са явни, само че Анкара не съумя да отслаби съществено въздействието на Русия, Китай и западните страни в Централна Азия нито в стопанската система, нито в политиката.

Той употребява силови способи за решение на проблемите, на първо място по южните граници. Мащабни настъпателни дейности на турската войска тази година не бяха маркирани, макар многократните закани за образуване на ново навлизане на сирийска територия. Въпреки че Анкара, явно, не отхвърля самата концепция за сухопътна интервенция, а единствено се стреми да промени, в случай че не формата на идващия подтик на юг, то неговия подтекст.

Съгласно редица известия в медиите, през днешния ден Турция се пробва да откри съдействие с Русия и Сирия в битката против групите кюрдски националисти в северната и североизточната част на САР. Очевидно Анкара най-сетне разбра, че за разлика от Москва и Дамаск, решаването на съществени военно-политически задания в Сирия е съвсем невероятно и най-много недалновидно.

Междувременно конфликтите сред турските войски и техните подставени лица с кюрдските формирования не стопират. Към днешна дата турската войска е разположила 110 бази и стационарни пунктове в Северна Сирия и повече от тридесет в Северен Ирак. Според Стокхолмския институт за проучване на мира до края на 2022 година военните разноски на страната може да се усилят с съвсем една трета – до 25 милиарда щатски $ [i].

На „ Западния фронт “ спарингът със съдружниците е посипан с уверения за отдаденост към атлантическата взаимност. Но като цяло искреността в връзките като че ли става все по-малко. Освен това, съгласно нас, може да се приказва за наклонност към прекосяване към правилото на равноотдалеченост на Турция от Запада и други „ силови центрове “. Но не от Русия.

Няколко дни след началото на специфичната военна интервенция (СВО) в Украйна същински поток от наказания връхлетя Русия. Логистичните вериги бяха прекратени, вносът беше съществено понижен и множеството от валутните активи на Централната банка бяха замразени. В същото време Турция освен не поддържа ограничаването, само че с устата на своя президент прикани западните съдружници да схванат мотивацията на Руската федерация в украинския спор.

И откакто Москва беше принудена да легализира така наречен успореден импорт, комерсиалният оборот сред нашите страни, съгласно вицепремиера на Руската федерация Александър Новак, се е нараснал с 2,1 пъти през първите шест месеца на 2022 година спрямо цифрите от предходната година [ii]. Смята се, че до края на годината ще нарасне още повече. Търговските връзки с Русия са толкоз преференциални за Турция, че тя в действителност „ си запушва ушите “ за всички нови закани от Вашингтон и Брюксел за въвеждане на ограничавания в този момент против самата нея.

Колкото и парадоксално да наподобява, само че съветската СВО разреши на Реджеп Тайип Ердоган да укрепи престижа си както вкъщи, по този начин и в чужбина. Турският водач от дълго време настойчиво претендира за ролята на съдия в руско-украинската рецесия и безусловно в навечерието на експлоадирането на военните дейности той даже изиска от Владимир Путин да му даде статут на формален медиатор в разрешаването на спора.

Работи за неговия престиж и " житната договорка ". И въпросът тук може би не се лимитира до престижа. Редица специалисти считат, че с присъединяване си в този план Турция се пробва да се пазари със Запада за някаква тиха „ индулгенция “ за продължение на търговско-икономическите връзки с Русия.

Октомврийската самодейност на съветския президент за основаване на газов хъб в Турция, която съвсем незабавно беше подкрепена от турския му сътрудник, е изцяло способна да промени конфигурацията на европейския пазар на въглеводороди. И в това време да стане непрекъснат източник на попълване на бюджетите на нашите страни. В същото време би трябвало да се признае, че Турция толкоз доста „ привикна с ролята “, че в този момент интензивно лобира за построяването на тръбопроводи от Азербайджан и страните от Централна Азия със същата цел.

Освен това Турция се пробва интензивно да създава лични находища във водите на Черно и Средиземно море. Тайип Ердоган неотдавна съобщи в тази връзка: „ Стремим се Турция да бъде централен енергиен център на Каспийско море, Средиземно море и Близкия изток “, сподели президентът и даде обещание, че сондажите за търсене на нови залежи ще продължат.

Във вътрешнополитически проект годината мина под знака на подготовката за парламентарни и президентски избори, планувани за идващото лято. Освен това, в случай че ръководещата партия се пробва да завоюва гласове, като показва повишаването на престижа на страната в интернационалните връзки, опозицията се концентрира върху рецензията на икономическата политика на настоящето управление.

Всъщност обстановката в стопанската система не провокира приятност и мнозина схващат, че без тясно икономическо съдействие с Русия би било доста по-лошо. Така най-малко до изборите турският политически хайлайф няма да промени отношението си към „ северната съседка “. И в бъдеще, при положение на победа, няма да има радикална смяна в курса на взаимоотношение с Москва - това носи прекомерно огромни дивиденти както в стопанската система, по този начин и в политиката.

В същото време множеството от опозиционните водачи са доста по-твърди към Русия и доста по-приятелски настроени към Запада. А при промяна на властта в страната партньорството сред Анкара и Москва може да бъде изправено пред ново тестване.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР