През идващата зима персоналът и потребителите на Защитеното жилище Благовест“

...
През идващата зима персоналът и потребителите на Защитеното жилище Благовест“
Коментари Харесай

Започна монтажът на новите котли и камини на пелети във видинските домакинства

През идващата зима личният състав и потребителите на Защитеното жилище „ Благовест “ ще се отопляват с съвременен казан на пелети вместо на дърва и въглища.

От тази постройка започва монтажът на новите екологични отоплителни устройства в семействата със подписан контракт в границите на първата покана по план „ Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин “. Днес кметът на Видин доктор Цветан Ценков и ръководителят на плана инж. Румен Лилов, шеф на отдел „ Устройство на територията “ в Общината, посетиха Защитеното жилище, с цел да се срещнат на място с новата облага.



Видинският кмет акцентира, че инсталираният пелетен казан, който е изцяло автоматизиран, ще подсигурява поддържането на подобаваща температура през студените месеци, с помощта на което ще се обезпечат още по-добри условия за живот на настанените в жилището.

„ В новия програмен интервал също ще има финансиране за сходни действия, което ще даде късмет и на други искащи да подменят отоплителните си уреди “, акцентира доктор Ценков. Той уточни, че ще се дава финансиране и за слагане на термопомпени елементи и слънчеви колектори.

На събитието участваха Людмила Кежова и Любка Александрова от Регионалното сдружение за поддръжка на лица с умствени усложнения, което е снабдител на обществената услуга. Александрова показа, че наскоро в обществените мрежи й попаднала обява със заглавие „ Хората с увреждания са първите забравени по време на рецесия “, само че днешното събитие опровергава това. „ Първият контракт за замяна на отоплителни уреди, който Община Видин подписа, беше с Регионалното сдружение. Първият инсталиран казан е още веднъж в интерес на една от нашите обществени услуги – Защитеното жилище за лица с интелектуални усложнения “, сподели тя. И благодари на Община Видин и на кмета доктор Цветан Ценков за напъните, които се поставят за обезпечаване на по-добри условия за живот на жителите и в частност за хората с увреждания.

От началото на октомври ще стартира и монтажът на климатици в семействата в Община Видин, които са сключили контракт по първата покана, заяви инж. Румен Лилов.

Той добави, че до 31.12.2022 година ще се извърши подмяната на старите уреди на дърва и въглища в жилищните комплекси „ Гео Милев “, „ Вида “, „ Крум Бъчваров “, „ Васил Левски “, „ Христо Ботев “, „ Бонония “, както и в централната градска част.

Ще бъде направен прелиминарен график с дата и часови диапазон за ремонт на остарелия апарат и монтаж на новия, за което жителите ще бъдат авансово известени. Подмяната на отоплителните уреди в останалите семейства, които не попадат в посочените квартали, ще се извърши след пролетта на 2023 година, заради което живущите там би трябвало да си обезпечат дърва и въглища за идния отоплителен сезон.

Инж. Лилов напомни, че актуалният план, който се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 цели възстановяване качеството на атмосферния въздух в Община Видин посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление, които са един от главните източници на замърсяване на въздуха. Специфичните цели са разбори и дефиниране на съответни решения за понижаване на ФПЧ10; замяна на уредите на твърдо гориво на семействата с различни типове отоплителни уреди. Екологичните изгоди са спестени излъчвания ФПЧ10 и усъвършенствано качество на атмосферния въздух.

Социално-икономическите изгоди включват усъвършенствано здраве и качество на живот на популацията на Община Видин и нараснала социална информираност за нуждата от възстановяване на качеството на въздуха.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР