През годините класациите Топ 100 на компаниите в отбранителната индустрия

...
През годините класациите Топ 100 на компаниите в отбранителната индустрия
Коментари Харесай

Кой липсва в класацията Топ 100 на отбранителните компании в света?

През годините класациите Топ 100 на фирмите в отбранителната промишленост потвърждават фундаменталните промени в отбранителната промишленост. Сравнявайки описите от 2010 година до 2023 година, може да забележим растеж на броя на китайски, турски и южнокорейски компании . Те демонстрират възходящата значителност на осведомителните технологии като съществени съставни елементи на отбранителната промишленост. Въпреки това повече от половината от най-влиятелните компании в отбранителната промишленост остават американски. 

Но една от най-забележителните характерности на световната отбранителна промишленост, която не е толкоз забележима в класациите е възходът на частния капитал в отбранителния бранш .

Независимо дали се управляват от компании с частен капитал или от цели семейства, частните компании играят все по-видна роля в голям брой браншове на отбранителния пазар. Частните отбранителни компании - за разлика от тези, които се търгуват обществено или са държавна благосъстоятелност бяха необичайност в отбранителния бранш.

Базираната във Вашингтон, окръг Колумбия Carlyle Group е пионер измежду компаниите с частни финансови вложения, откакто закупи парцели, свързани с защитата през 80-те години. След 2000-та година компаниите за частни финансови вложения започнаха бързото си разширение в доста браншове на международната стопанска система, в това число защитата.

Защо доста от тези играчи липсват в листата Топ 100 на? Частните компании не са задължени от държавните регулатори да разкриват финансова информация, като доходи, марж или финансови вложения.

Много частни компании избират да запазят своите финансови индикатори секрети. Тези, които се появяват в листата - като Sierra Nevada Corp., класирана на 57-мо място в тазгодишното издание - го вършат по свои лични аргументи, като да вземем за пример осведоменост за марката. Присъствието на компании като ManTech, Amentum и Peraton демонстрира, че някои притежатели на частен капитал са подготвени да споделят най-малко някои детайлности за размера на своите отбранителни интервенции.

Това значи, че доста все по-известни играчи в световния защитителен бранш отсъстват от листата на Топ 100. Данните за договорите на Министерството на защитата на Съединени американски щати обаче дават концепция за хипотетичния мащаб на някои от изчезналите компании (стойността на контракта може да бъде сурогат на приходите, само че двата индикатора не са равни):
 Германия усилва бюджета за защита с 10 милиарда евро през 2024-а година
Германия усилва бюджета за защита с 10 милиарда евро през 2024-а година

Тази година министър на защитата възнамерява да похарчи 50 милиарда евро от постоянния бюджет за подбран

Atlantic Diving Supply: Семейна благосъстоятелност ADS е дистрибутор на тактическо съоръжение за военни, правоприлагащи и незабавни клиенти. ADS генерира над 3 милиарда $ договорна стойност от организации на Министерството на защитата в Съединени американски щати държавното управление за фискалната 2022 година, което допуска, че може да бъде в горната половина на Топ 100.

General Atomics: Производителят на дрона Reaper рядко разкрива финансовата си информация. Но през 22 финансова година на General Atomics бяха предоставени контракти на Министерството на защитата на стойност над 2 милиарда $. Това не включва евентуални класифицирани контракти. Освен това General Atomics е изнесла Reaper за интернационалните клиенти, което ще добави интернационалните продажби към нейните доходи от защита.

SpaceX: Компанията е значим снабдител на галактически изстрелвания за Министерството на защитата и НАСА. През 22 финансова година SpaceX генерира близо 760 милиона $ в договорна стойност единствено от Министерството на защитата. 

Cubic Corp.: Cubic беше класиран на 98-мо място във версията за 2021 година на листата Топ 100, с към 635 милиона $ доходи от защита през 20-та финансова година. Но откакто Veritas я закупи през май 2021 година, компанията спря обществено да регистрира финансова информация. 
 Спешна потребност от защита: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона
Спешна потребност от защита: Израел продава противотанкови ракети на Гърция за $400 милиона

След договорката за $345 милиона с Финландия

Защо частните вложители са привлечени от защитата?

Фирмите в региона на защитата нормално не генерират маржове, доста по-големи от ниските едноцифрени числа, дребна част от тези, които се следят измежду, да речем, търговски софтуерни компании като Apple (43,3% брутен марж през 2022 г.) или Microsoft (68,4%).

Но отбранителните компании могат да бъдат скъпи и по други способи. Пазарите на защитата (и по-широко правителствените) оферират стеснен риск: страните, като клиенти нормално заплащат в точния момент, покриват множеството разноски за научноизследователска и развойна активност и обезпечават постоянен паричен поток. Тази предвидимост и невисок риск могат да доведат до обща стойност за акционерите, която е доста привлекателна.
 Дания отстрани
Тази европейска страна отстрани формален празник, с цел да усили бюджета си за защита

Отмяната ще обезпечи спомагателни 427 милиона $

Частните вложители могат да бъдат привлечени към отбрана и по патриотични аргументи. Палмър Луки, създател на софтуерния интегратор за защита Anduril, сподели пред The ​​New York Times през 2017 година, че " имаме потребност от нов тип отбранителна компания, която ще спести долари на данъкоплатците, като в същото време ще сътвори превъзходна технология, с цел да обезпечи на нашите войски и жители сигурност ".

Тазгодишната ранглиста Топ 100 на отбранителните компании в света ноже да видите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР