През годините човечеството е било на ръба на унищожение заради

...
През годините човечеството е било на ръба на унищожение заради
Коментари Харесай

Мистериозното английско изпотяване, което убивало човек за 18 часа

През годините човечеството е било на ръба на заличаване поради някои заболявания. Липсата на знания и медикаменти са били основни за високия брой умряли.

Така да вземем за пример през Средновековието непрекъсната опасност за здравето на индивида е била подбудена от липса на хигиена и медицински знания.

Добрата вест е, че с течение на времето избраната болест е била изучена, а по-късно е открит и лек за нея.

Има една болест обаче си остава историческа и здравна мистерия и до през днешния ден. Това е по този начин нареченото " британско изпотяване ".

През 15 и 16 век мистериозна зараза обгръща цяла Европа. Симптомите са тресчица, в композиция с главоболие, мощни болки в шията, раменете и крайниците и сериозна уязвимост.

Всичко започвало с тресчица, която продължавала от половин до три часа. После идвало типичното щедро изпотяване и жадност, съпроводени от делириум, учестен пулс, сърцетуптене и болки в гърдите.

Накрая болният заспивал и повече не се събуждал. Най-ужасното нещо обаче била скоростта, с която заболяването убивала. Повечето жертви умирали в границите на 18 часа след появяването на първите признаци. Само тези, които оцелявали през първите 24 часа, се възстановявали изцяло.

Между 1485 година и 1551 година, " британското изпотяване " пламва в пет огромни огнища. По-малко гибелен вид на същата болест, прочут като " потта на Пикардия ", избухва в Северна Франция към 150 години по-късно. През това време има съвсем двеста огнища на болестта, само че смъртността е доста по-ниска.

При първата си поява заболяването убива повече от 10 хиляди души в границите на един месец. Тя обхожда цяла Европа, стигайки до Швейцария, Дания, Швеция, Норвегия, Литва, Полша и даже по-далеч на изток - в Русия. Заболяването се появява за последно през 1551 година

Характерно за " британското изпотяване " е да поразява изключително заможните хора и висшата класа. Манастирите са наранени най-силно, като жертвите измежду духовниците са огромни.

Смята се, че тя стига и до кралското семейство, като Ан Болейн, брачната половинка на крал Хенри VIII, се заразява и оцелява. Загадъчната гибел на Артур Тюдор - най-големия наследник на Хенри VII, също се приписва на нея.

Съвременните учени допускат, че заболяването може да е породена от незнаен хантавирус, пренасян от гризачите.

При хората хантавирусът води до съдбовна белодробна зараза, която провокира грипоподобни признаци, като тресчица, кашлица, болки в мускулите, главоболие и заспалост. Коефициентът на смъртност доближава до 36%.

Стана известно с какъв брой години COVID-19 понижава живота

Друг обвинен е арбовирусът, популяризиран от кърлежи и комари. " Английското изпотяване " наподобява се появява след интервали на продължителни дъждове и наводнения в някои региони. Всъщност, някои модерни учени упрекват влажния британски климат за заболяването.

Ако арбовирусът е повода, това може да изясни за какво по-високите, по-студени елементи на Британските острови - Шотландия и Уелс, остават незасегнати.

Други хипотези варират от ботулизъм, пренесен с храна, до антракс. В последна сметка е мъчно да се каже каква тъкмо е била заболяването. Подобно на множеството епидемии, тя изчезва също толкоз ненадейно, колкото се появява, като се изключи няколко изолирани случая - един в Тивъртън през 1644 година лишава живота на 443 души.

Единственото заболяване, което наподобява на тази болест, е " потта на Пикардия ", или „ военната тресчица “, от която пламват голям брой огнища в Германия, Белгия, Австрия, Швейцария и Италия през 18 и 19 век.

Честотата на епидемиите от хантавирус в съвремието е относително рядка. По време на войната в Корея (1950–1953 г.) корейската хеморагична тресчица, която се разнася измежду войските, е породена от хантавирусна зараза. Един на всеки 10, разболял се от нея, умира.

Това е първият път, в който вирусът е разпознат. Името му идва от река Хантан в Южна Корея. Оттогава по целия свят има единствено шепа случаи, написа zdrave.to.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР