През февруари растежът на икономиката на Великобритания се забави по-рязко

...
През февруари растежът на икономиката на Великобритания се забави по-рязко
Коментари Харесай

Британската икономика нарасна с едва 0,1% през февруари



През февруари растежът на стопанската система на Англия се забави по-рязко от предстоящото, като Брутният вътрешен продукт набъбна с едвам 0,1% по отношение на януари, когато се увеличи с 0,8 на 100, демонстрират данни на формалната английска статистика ONS.

Очакванията на финансовите пазари бяха за по-добър напредък от 0,3 на 100.

Въпреки слабия напредък през февруари английската стопанска система към този момент е с 1,5% над равнището си от преди две години - единствено месец преди страната да бъде наранена от коронавирусната пандемия през 2022 година

През първата пандемична година (2022 г.) английската стопанска система се сви с повече от 9%, отбелязвайки най-големият спад след Първата международна война, само че съумя да се възвърне внезапно през 2021 година и претърпя единствено непретенциозно отрицателно влияние от мощно заразния разновидността на ковид - Омикрон в края на предходната година.

Икономистите обаче намалиха прогнозите си за растежа през 2022 година заради скока на инфлацията, породен от покачващите се цени на силата и суровините, частично поради войната в Украйна, както и заради продължаващите компликации във веригата на доставки след пандемията.



Миналия месец държавната Служба за бюджетна отговорност (OBR) понижи прогнозата си за напредък на Англия през 2022 година до 3,8% от 6,0% в предходната прогноза през октомври, като в това време чака инфлацията да доближи 40-годишен връх от 8,7% по-късно тази година.

Доминиращият бранш на услугите във Англия способства за въпреки и слабия напредък през февруари, подтикван от пътуванията и туризма, като се разшири с 0,2%, до момента в който индустриалното произвеждане спадна с 0,6% по отношение на януари, отразявайки спада в производството на коли и други области заради дефицит на съставни елементи. Строителството пък се сви през февруари с 0,1% по отношение на първия месец на годината.

Новината, че Брутният вътрешен продукт съвсем не означи напредък през февруари, допуска за съществуването на по-слаб стопански подтик през първото тримесечие, в сравнение с се смяташе преди, като усилва риска от стесняване на Брутният вътрешен продукт през идващите месеци, защото притискането на действителните приходи на семействата се ускорява, разяснява Рут Грегъри, икономист в Capital Economics.

Британската статистика показа и данни, показващи стесняване на английския търговски недостиг през февруари, защото износът набъбна със 7,8% по отношение на месец по-рано при спад на вноса с 2,5 на 100.

Международният търговски недостиг, изключвайки търговията с услуги, се сви през февруари до 20,6 милиарда английски лири от 23,9 милиарда паунда месец по-рано.

Търговията в областта на услугите пък сподели остатък от 11,33 милиарда паунда по отношение на остатък от 11,06 милиарда английски лири през януари.

Общият търговски недостиг на Обединеното кралство се сви през февруари до 9,3 милиарда английски лири от недостиг за 12,8 милиарда паунда преди месец.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР