През есента ще има малко случаи на заразени и те

...
През есента ще има малко случаи на заразени и те
Коментари Харесай

Със сегашните темпове на ваксинация колективен имунитет ще има в края на юли

През есента ще има малко случаи на инфектирани и те ще са единствено в обособени места, колективи и фамилии. Тази прогноза направи пред Би Ти Ви шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания и член на разпуснатия Националния действен щаб Тодор Кантарджиев. Той регистрира напредъка в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хиляди души население.

" Това, което тормози здравните управляващи, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболеваемост, още 2-3 седмици смъртността пораства и броят на хората в лечебни заведения остава непрекъснат ", изясни Кантарджиев.

По думите му имунизацията на " Джонсън и Джонсън " към този момент остава на склад до понеделник, до момента в който не се вземе решение за използването ѝ, откакто се появиха подозрения, че предизвиква тромбози. Според него заплаха от потреблението на препарата няма.

Обнадеждаващите данни обаче не значат, че третата вълна е минала: „ Много хора са в болничното заведение и доста хора са заболели. Това, което тормози здравните управляващи, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболяемост, още 2-3 седмици смъртността пораства и броят на хората в лечебни заведения остава непрекъснат. Това е по този начин, тъй като новият английски вид е присъщ с това, че визира по-млади хора и второ – болестта, когато е в болница, продължава по-дълго време “, уточни проф. Кантарджиев.

От 30 април до 9 май още веднъж ще отворят така наречен „ зелени коридори “, този път с иРНК ваксини. Ваксината на производителя „ Янсен “ към този момент остава на склад до понеделник, до момента в който не се вземе решение по отношение на използването ѝ, откакто се появиха подозрения, че предизвиква тромбози. Според проф. Кантарджиев обаче заплаха от потреблението на препарата няма.

„ Тези тежки странични резултати не са толкоз добре проучени, тъй като са няколкостотин на 30-те млн. във Англия. Те са 3-4 на 150 хиляди имунизирани в границите на седмица. Не са толкоз постоянно срещани. Не би трябвало да набеждаваме единствено една ваксина. Горе-долу имунизациите имат такива противопоказания, в това число и иРНК имунизациите. Това е толкоз рядко, че още не може изрично да се каже – това е от имунизацията или това е станало инцидентно “, уточни проф. Кантарджиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР