През есента хората са склонни към по-меланхолично настроение, депресия и

...
През есента хората са склонни към по-меланхолично настроение, депресия и
Коментари Харесай

Суперхрана: Как тиквата ни спасява от вируси и бактерии

През есента хората са склонни към по-меланхолично въодушевление, меланхолия и леки неразположения. Оказва се обаче, че един от най-полезните блага на есента - тиквата, може да има позитивен резултат върху здравето ни.

Проучванията са потвърдили, че тиквата има обилни лечебни свойства заради съществуването на неповторими естествени хранителни субстанции. Съдържа няколко фитокомпонента, принадлежащи към категориите алкалоиди, флавоноиди, както и палмитинова, олеинова и линолова киселина. Също по този начин разнообразни значими лечебни свойства, в това число антидиабетни, антиоксидантни, антиканцерогенни, противовъзпалителни свойства.

Както се вижда от блестящо оранжевия ѝ цвят, тиквата съдържа бета-каротин, който се трансформира във витамин А. Изследванията демонстрират, че витамин А играе значима роля за укрепване на имунната функционалност, като ви оказва помощ да се предпазите от инфекции, вируси . Витамин С оказва помощ за по-бързото изцеление от простуда, предизвиква имунната интензивност посредством повишение на интензивността на имунните кафези и увеличение на белите кръвни кафези.

Освен това тиквата може да помогне за понижаване на риска от метаболитен синдром .
Японско изследване от 2015 година откри, че диети с високо наличие на каротеноиди - пигментите, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят - могат да оказват помощ за попречване на метаболитен синдром.

Експертите означават, че тиквата е потребна и за попречване на развиването на рак . Въпреки че няма обособени „ суперхрани “, които могат да предотвратят рака, има доказателства, че здравословната диета може да понижи риска от развиването му. В допълнение към това антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамините А и Е, открити в тиквата, могат да защищават от някои типове рак, като рак на гърдата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР