През днешния ден, 20 май 2022 г., продължават измерванията на

...
През днешния ден, 20 май 2022 г., продължават измерванията на
Коментари Харесай

Амонякът във въздуха край ловешкото предприятие „Мелта 90“ днес е близо 12 пъти под допустимата норма

През днешния ден, 20 май 2022 година, не престават измерванията на равнището на амоняк в атмосферния въздух в региона на ловешкото дружество „Мелта 90“ АД.

Те се правят от профилирана лаборатория на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен.

Към 12.00 часа в петък са регистрирани стойности 0.021 мг/ куб. м при 0.25 мг/ куб. м пределно възможни концентрации. Тоест близо 12 пъти по-малко.

При 12 броя осъществени проби междинната измерена стойност е 0.025 мг/ куб. м, а оптималната измерена стойност е 0.042 мг/ куб. м.

Измерванията започнаха от 17.00 часа на 19 май 2022 година и ще не престават 24 часа. Очаква се и измервания през идващите дни със 72-часови измервания. С казуса са ангажирани още от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС).

Тревогата пристигна от обстоятелството, че през вчерашния ден към 19.00 часа бяха регистрирани стойности, които надвишават близо три пъти допустимите.

Още във вторник при инспекция след сигнал институциите откриха, че замърсяването на въздуха идва от теч на амоняк от хладината апаратура.

Снощи се организира незабавно съвещание на Щаба за осъществяване на Общинския проект за отбрана при бедствия на територията на Община Ловеч. След него кметът Корнелия Маринова успокои жителите, че равнището на амоняк към този момент е в нормите.

Кметът през днешния ден разяснява, че „ Мелта 90 “ АД очевидно не са изпълнели отговорностите си по техния спешен проект и да подадат сигнал за повреда – към РДПБЗН – Ловеч и към Община Ловеч. Такъв сигнал не е постъпвал. Ако проектът не се извършва, това основава опасности и ражда паника за жителите, разяснява кметът Корнелия Маринова.

Вариантите пред проблематичния ледник са осъществяване на незабавен настоящ ремонт или прекъсване. За прекъсване от употреба обаче институциите би трябвало да преценяват, че инсталацията е негодна. Това става с предписание на Държавната организация за метрологичен и механически контрол.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР