През деня в събота очакваме през нашата страна да премине

...
През деня в събота очакваме през нашата страна да премине
Коментари Харесай

Слънце, дъжд и гръмотевични бури в събота

През деня в събота чакаме през нашата страна да премине леден атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад, а в Източна България - от североизток и с него ще стартира да прониква студен въздух. Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места, най-вече в Западна и Централна България, ще паднат обилни превалявания.

Максималните температури едва ще се намалят и ще са сред 25° и 30° Най-високи ще са те в Северозападна България –до 28-30°С.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-25 л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни по темперамент. Над посочените региони те ще са най-вече в следобедните часове и ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. На обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-60 л/кв.м.

Времето в планините ще е уместно за туризъм, само че единствено до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще превали и прегърми. Ще духа сдържан северозападен, по билата - североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - към 18°, на 2000 метра - към 10°.

Денят по Черноморието ще стартира със слънчево време, само че след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на доста места, основно по северното крайбрежие, а до вечерта и по южното, ще превали и прегърми. Ще духа до сдържан югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток. Максимални температури на въздуха: 24°-30°. Температурата на морската вода - 13°-17°.

Прогноза за ФПЧ - Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта против събота от запад облачността ще се усили и тук-там към Софийската долина е допустимо да превали и прегърми. До обяд времето в столицата ще е слънчево, а следобяд с развиване на купесто-дъждовна облачност и на доста региони в Софийската долина и София ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са към 11°С, а оптималните - до 28°С.

Времето в Балканите –Преминаващ през полуострова леден фронт ще дестабилизира времето на полуострова. Очакваме да се развиват мощни гръмотевични стихии, като по-значителни ще са преваляванията над централните и източни региони. Температурите едва ще се намалят. Повече слънчеви часове чакаме над крайните западни региони и Южна Гърция.

Източник: MeteoBalkans.com
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР