През декември продажбите на дребно в САЩ отбелязаха най-солиден спад

...
През декември продажбите на дребно в САЩ отбелязаха най-солиден спад
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в САЩ през декември се сриват драматично

През декември продажбите на дребно в Съединени американски щати означиха най-солиден спад от девет години насам, което е обезпокоителен сигнал за икономическия напредък, защото американците изненадващо преустановиха харчовете си през другояче мощния предпразничен интервал на извършване на покупки в края на всяка една година.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през декември се намалиха с цели 1,2% до 505,8 милиарда $ по отношение на ноември, когато те набъбнаха с едвам 0,1% (низходяща проверка от предходна оценка за покачване с 0,2%), до момента в който участниците на финансовите пазари разчитаха на едва покачване с 0,1 на 100. Това съставлява най-драматичен спад на продажбите на дребно от септември 2009 година - няколко месеца след края на последната " Голяма криза ".

Потребителските разноски са основен мотор за растежа на американската стопанска система, формирайки към две трети от брутния вътрешен артикул. През третото тримесечие на предходната година потребителските разноски набъбнаха с цели 4,0% на годишна база, допринасяйки в забележителна степен за увеличението на Брутният вътрешен продукт с 3,5 на 100.

Рязкото утежняване на търговията на дребно през декември е от още по-голямо значение, защото това е последният месец на предпразничния интервал за извършване на покупки, изключително във веригите магазини, аутлетите за облекла и онлайн продажбите.

Търговският департамент регистрира утежняване на продажбите в съвсем всички значими категории при търговията на дребно като се изключи продажбите на коли и на строителни материали (в 11 от 13-те категории). Продажбите в универсалните магазини се свиха с цели 3,3%, продажбите в магазините за спортни артикули и в книжарниците се намалиха с 4,9%, като само продажбите на коли се покачиха с 1% и продажбите на строителни материали - с 0,3 на 100. Спад с 5,1% беше регистриран и при продажбите в бензиностанциите, само че това не е изненадващо предвид на по-ниските цени на бензина ($2,37 за галон през декември по отношение на $2,65 през ноември).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР