През декември 2022 година Съветът на ЕС отхвърли присъединяването на

...
През декември 2022 година Съветът на ЕС отхвърли присъединяването на
Коментари Харесай

Еуджен Томак: Мини-Шенген е нашият отговор на огромната несправедливост към Румъния и България

През декември 2022 година Съветът на Европейски Съюз отхвърли присъединението на България и Румъния към Шенген, Австрия гласоподава срещу двете страни, а Нидерландия - против България.

В средата на юли Европейският парламент одобри резолюция, с която приканва Комисията да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите изгоди и екологичните вреди, понесени от Румъния и България от юни 2011 година насам поради отхвърли за присъединение към Шенген.

Те показват, че двете страни с изпълнили условията

Наложеното несъгласие , с изключение на отрицание, води и до търсенето на други възможности. Една от тях е основаването на мини-Шенген, в който да членуват Румъния, България и Гърция.

Мини-Шенген Снимка: bTV

Специално изявление на Виктория Петрова с  румънския евродепутат Еуджен Томак – член на Групата на Европейската национален партия (Християндемократи), и с българския евродепутат Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП по отношение на концепцията.

Европейската комисия приветства напредъка, реализиран през последните три месеца от двете страни

- Бихте ли обяснили концепцията за основаване на мини-Шенген?

Еуджен Томак: Мини-Шенген е нашият отговор на голямата неправда, която беше осъществена по отношение на повече от 25 милиона румънски и български жители на 9 декември 2022 година, когато Съветът на Европейски Съюз за следващ път отхвърли присъединението на нашите страни към Шенгенското пространство. Идеята за унищожаване на границите сред нашите страни, Румъния и България, беше показана преди този момент. Но съгласно мен би трябвало да отидем по-далеч с сходна самодейност и бих предложил да включим и Гърция в това пространство.

Еуджен Томак, евродепутат Снимка: Facebook/Eugen Tomac

- Смятате ли, че това е допустимо, защото единствено България и Румъния са отвън Шенген, а Гърция е в Шенген. Това не основава ли колизия?

- Гърция няма директна граница с нито една друга страна - членка на Европейски Съюз, заради което е належащо единствено тристранно съглашение сред участващите страни. Дори не е належащо утвърждението на Европейската комисия. Комисията би трябвало единствено да бъде известена. Не мисля, че сходно решение кара някого да се усеща неловко. То е естествено решение, до което нашите държавни управления могат да прибягнат, като се имат поради унижението и несправедливостта, на които бяха подложени румънските и българските жители.

Пространството обгръща над 4 милиона квадратни километра и население от близо 420 милиона души

- Кога съгласно вас може да се случи това?

- От моя позиция то би трябвало да се приложи неотложно. Румъния, България и Гърция могат да решат това посредством тристранно съглашение. Това е въпрос на политическа воля, а продължителността зависи от това какъв брой бързо ще бъде реализирано съглашението. След това Комисията би трябвало единствено да бъде известена за решението.

- Как мини-Шенген ще работи с същинския Шенген?

- Един мини-Шенген ще работи тъкмо както по-голямото Шенгенско пространство - същите правила, същите отговорности - този път включвайки Румъния и България, дружно с Гърция.

Евродепутат: Единственият път, по който Румъния ще влезе в Шенген, е след развой в Съда на Европейски Съюз

- Какви ще бъдат изгодите за Румъния и България?

-  Основната изгода е свободата на придвижване, на която нашите жители имат право и от която бяха лишени прекомерно дълго време. На второ място, румънските и българските предприятия към този момент няма да губят пари. Годишно Румъния губи повече от 10 милиарда евро поради граничния надзор. И по-късно запитвам: могат ли румънските и българските сдружения към момента да се конкурират на равни начала с другите страни от Европейски Съюз на европейския пазар? Разбира се, че не и това е незаслужено.

- Смятате ли, че концепцията ви ще откри поддръжка?

- Мисля, че концепцията ми ще откри подобаваща поддръжка, тъй като е от изгода за всички. В обективен интерес на нашите страни е да предложим на жителите си правото да се движат свободно в Европа, на нашите бизнесмени да се употребяват от равни условия на европейския пазар и да им позволим да развиват бизнеса си.

- Защо съгласно вас ни стопираха за Шенген - по политически, стопански, религиозни, етнически аргументи?

Еуджен Томак: Очевидно е, че по политически аргументи. Днес Австрия няма безусловно никакви основателни причини, с цел да не ни допусне до Шенгенското пространство. Всички специалисти потвърдиха, че Румъния дава отговор на всички критерии за Шенген. Австрийското държавно управление се базира на подправени статистически данни за миграцията и играе антиевропейска игра, която Европейски Съюз не трябва да толерира.

Снимка: БГНЕС

Според евродепутата Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП е изцяло допустимо концепцията да се реализира, що се касае до границата сред България и Румъния.

„ Имаше решения на общински препоръки на общини, граничещи с Румъния - в Силистра, в Русе и Добрич. Идеята се поддържа от локалните управляващи и от бизнеса. Ние като евродепутати считаме, че в случай че продължава тази неправда - към този момент 12 години по вътрешнополитически аргументи да стоим изкуствено вън от Шенген, би трябвало да вземем ограничения, тъй като това ощетява 26 милиона европейски жители от България и Румъния “, уточни той.

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Снимка: Ладислав Цветков

„ Само за транспортния бизнес загубите са в размер на 150 млн. евро годишно, което е неприемливо. Говорим за туризма, логистиката и други бизнеси. Не можем да бъдем дискриминирани поради вътрешните проблеми в други страни “, добави Радев.

Евродепутатът разяснява, че има опция и тази година приемането на България и Румъния да бъде отхвърлено, защото предстоят изборите в Нидерландия в края на ноември, а главната предизборна тематика е миграцията.

Хърватия става част от Шенгенското пространство от 1 януари 2023 година

„ Аз не считам, че мигрантите в Нидерландия и Австрия идват от България и Румъния. Много повече са от потока, който минава през Средиземноморието. Там има проблем. Ние охраняваме най-тежката външна граница на Европейския съюз – тази с Турция. Справяме се добре и виждаме какъв брой доста мигранти залавяме “, акцентира той.

„ Голямата ни цел е да влезем там, където ни е мястото - като пълноправни членове в Шенген, само че в случай че това не се направи в най-кратки периоди, ние ще предприемем други ограничения, с цел да защитим ползите на бизнеса и нашите жители “, сподели още Емил Радев.

Понастоящем всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство за свободно пътешестване, което включва и страни отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР