През четвъртото тримесечие на миналата година, което не беше най-лесното

...
През четвъртото тримесечие на миналата година, което не беше най-лесното
Коментари Харесай

Пазарът на смартфони продължи да пада за пето поредно тримесечие, но Samsung успя да отнеме лидерството на Apple

През четвъртото тримесечие на предходната година, което не беше най-лесното за международната стопанска система, Apple съумя да стане водач по брой продадени смарт телефони през интервала, като до известна степен това се дължи на стартирането на пазара на новото потомство iPhone през есента. Samsung Electronics съумя да вземе реванш през първото тримесечие, само че продажбите на смарт телефони не престават да понижават за пето следващо тримесечие.

Както изясняват специалистите на Canalys, става дума за понижаване на размерите на доставките в годишно изражение. През първото тримесечие, те са спаднали с 12%, за пети следващ път. Въпреки че спрямо четвъртото тримесечие мащабът на спада не е толкоз осезателен, към момента е прекомерно рано да се приказва за цялостно стабилизиране на пазара. Запасите на производителите, съгласно представителите на Canalys, ще доближат естествени равнища едвам до края на второто тримесечие на тази година и ще са нужни още няколко тримесечия, с цел да се възстановят постоянните доставки на смарт телефони.

Стратегията на участниците на пазара към този момент се промени от растеж заради увеличение на размера на продажбите и пазарния дял към растеж от качествени промени в продуктовата гама. Известен интерес от страна на купувачите поражда към моделите смарт телефони със сгъваеми екрани и устройствата с поддръжка на 5G-мрежите.

Според резултатите от първото тримесечие, Samsung Electronics съумя да си върне изгубения статут на водач, заемайки 22% от пазара против 21% за Apple. Въпреки това, в случай че съпоставим първото тримесечие на 2022 година, делът на Apple се е нараснал от 18% на 21%, а Samsung сподели отрицателна наклонност със спад от 24% на 22%. Освен това, разликата сред двата производителя на смарт телефони е намаляла.

Китайският Xiaomi е на трето място в листата на международните водачи, като делът му е намалял от 13 на 11% през годината, а марката OPPO е на четвърто място и ненапълно ускори позицията си от 9 на 10%. Vivo, който заема петата позиция, е запазил постоянните си 8% от пазара. Тези марки са в челната петица заради постоянното търсене на техните артикули в Китай и страните от Азиатско-тихоокеанския район.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР