През четвъртото тримесечие на 2021 г. годишният темп на растеж

...
През четвъртото тримесечие на 2021 г. годишният темп на растеж
Коментари Харесай

Ето кои имоти поскъпват най-много

През четвъртото тримесечие на 2021 година годишният ритъм на напредък на показателя на цените на жилищата (ИЦЖ) възлезе на 9.4% (спрямо 8.7% през предходното тримесе­чие), което беше съпроводено и с покачване на размера на подписаните покупко-продажби за покупко­продажба (с 30.2% на годишна база през четвъртото тримесечие). Нарастване на цените на жилищата продължи да бъде отчитано в  огромните градове в страната. Това сочи разбор на тримесечното издание на Българска народна банка „ Икономически обзор “.

Изданието показва още, че „ повишаване на цените на жилищата продължи да бъде отчитано във всеки от първите шест по-големина регионални града, като най-значително бе повишаването на жилищата във Варна (10.8%). 

В Пловдив повишаването на жилищата вce oщe не е дocтигнaло двyцифpeни cтoйнocти. B гpaдa ce oтбeлязвa пoĸaчвaнe нa гoдишнa бaзa oт 9,5% в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa. Tyĸ oбaчe, зa paзлиĸa oт Bapнa, cтapитe жилищa ca пocĸъпнaли пoвeчe - c 13,2%, a пpи нoвoтo cтpoитeлcтвo пoвишeниeтo e c 4,9% по данни на Национален статистически институт. 

Според специалистите на Българска народна банка ползата към покупка на жилища се поддържа от насъбраните спестявания в стопанската система и лимитираните други възможности за тяхното вложение в среда на ниски лихвени проценти продължиха да бъдат други фактори с проинфлационно въздействие върху цените на жилищата. 

Имотите ще скочат фрапантно, а офисите ще се трансформират в жилища – това предвижда пред „ Марица ” преди време проф. доктор Йоаким Каламарис, ръководител на борда на шефовете на AXION GROUP. Експертът уточни, че в бъдеще не би трябвало да се купуват или продават „ тесни бетони ”, а да се предлага удобна среда на обитаване, т.е. едно по-високотехнологично строителство. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР