„През България ще минава тръбата за „Турски поток и ние

...
„През България ще минава тръбата за „Турски поток и ние
Коментари Харесай

Енергийният министър: „Турски поток” ще минава през България, детайлите ще се уточняват

„ През България ще минава тръбата за „ Турски поток " и ние ще имаме опция да транспортираме природен газ. Известни количества може би ще се търгуват, само че това са елементи, които ще се доуточняват. Разговорите занапред стартират ". Това съобщи в ефира на „ Здравей, България " министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя бе безапелационна, че сходни стратегически значими планове за България би трябвало да бъдат напълно съобразени с европейското законодателство.

„ Трябва да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, като не позволим да бъдем заобиколени от огромните инфраструктурни планове ", разяснява още министър Петкова.

Тя е безапелационна, че прекосяването на „ Турски поток " през страната ни ще подсигурява сигурност на доставките и либерализация на пазара на природен газ.

Според министър Петкова е извънредно значимо да бъде построена АЕЦ „ Белене ".

„ Най-негативният сюжет е да не се прави нищо по плана. Вторият вид е да продадем оборудването, което е доста малко евентуално. Третият вид е да разработим плана ", сподели Петкова.

Тя акцентира, че „ има действителен риск НЕК да бъде декапитализиран и по тази причина би трябвало по-най положителния за България и жителите метод да оползотворим това, което притежаваме ".

„ Компанията дължи 1,176 милиарда лв. на страната и има към 1,3 милиарда лв. други разноски, насъбрани през годините ", изясни енергийният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР