През 90-те години учените говореха за възможности да се осъществи

...
През 90-те години учените говореха за възможности да се осъществи
Коментари Харесай

Учени телепортираха за първи път фотон от Земята в космоса

През 90-те години учените говореха за благоприятни условия да се реализира телепортация благодарение на квантовата физика. Днес  този развой е общоприет в доста международни лаборатории по квантова оптика. Само преди няколко месеца два обособени екипа съумяха да осъществят първата квантова телепортация отвън лаборатория.

Сега учени от Китай направиха последваща стъпка – съумяха сполучливо да телепортират фотон от Земята към спътник с орбита на към 500 км в космоса. Сателитът наименуван Мициус, беше изстрелян в орбита точно с такава цел, да разреши тестването на редица нови квантови технологии, като квантово усложнение (елементарните частици се преплитат, когато си взаимодействат) криптография и телепортация.

Китайските учени оповестяват, че като един от първите опити извършени с Мициус е осъществената телепортация за първи път на обект от Земята към орбита над нея и основаването на първата квантова мрежа от спътник към Земята, подобрявайки върха за най-далечно разстояние на което е било измерено квантово усложнение.

„ Телепортацията на далечно разстояние е фундаментален детайл на широкомащабните квантови мрежи и разпределените квантови калкулации. Предишните опити с телепортация бяха лимитирани до дистанции от стотина километра, тъй като фотонът се губеше в оптичните нишки “, написа списание MIT Technology Review.

Квантовата телепортация се основава на квантовото усложнение – обстановка при която една група квантови обекти, като фотони да вземем за пример, се образува в еднакъв миг и на едно и също място в пространството. Така те споделят едно и също битие. Това взаимно битие продължава, даже когато фотоните бъдат разграничени – положението на един незабавно влияе върху това на другия, без значение от дистанцията сред тях. Тази връзка може да бъде употребена, с цел да придвижва квантова информация като „ смъква “ информация от един фотон през заплетена връзка към различен фотон. Този вторият фотон по този начин взима идентичността на първия. Най-елементарно, това е квантовата телепортация и няма доста общо  телепортацията от научно-фантастичните романи.

При този съответен опит, китайският екип основава към 4000 двойки заплетени фотони в лаборатория. След това излъчва единия фотон до спътника, а задържа другия в лабораторията на Земята. Измерват и двата, с цел да са сигурни, че сред тях има връзка на усложнение.

Тази технология на квантова телепортация не е използвана за по-големи обекти. Също по този начин, въпреки да няма теоретично ограничаване на дистанцията, връзката на усложнение е много нежна и може елементарно да се унищожи при по-далечни отстояния на двата фотона един от различен.

Въпреки тези ограничавания съществуващи към този момент, сполучливият опит на китайските учени отваря пътя за развиване на квантовата телепортация и демонстрира по какъв начин в недалечно бъдеще може да се сътвори световна мрежа на квантов интернет, да вземем за пример.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР