През 90-те години на миналия век отборът на Чикаго Булс

...
През 90-те години на миналия век отборът на Чикаго Булс
Коментари Харесай

Спортни хроники: Защо убиха бащата на Майкъл Джордан?

През 90-те години на предишния век тимът на Чикаго Булс беше същинско събитие. „ Биковете “ притежаваха невероятна класа, а най-забележителния състезател в състава им, несъмнено, беше Майкъл Джордан.

Целият свят се прехласваше по Въздушния, само че се оказва, че той не е бил обичаният съотборник на много от останалите звезди на отбора. Скоти Пипън неотдавна съобщи, че Майкъл е бил лакомец и от хората, които са си вярвали, че могат да създадат всичко сами.

През 1994-та Пипън беше изтласкан на първа линия като водач на Чикаго Булс, откакто в края на миналата година Джордан изненадващо бе оповестил края на кариерата си.

Каква беше повода?

На всички в Щатите им беше известно, че той има проблеми с хазарта, а в един от епизодите на „ The Last Dance “ – документалните серии на ESPN за Джордан и Чикато Булс – припомниха една позабравена история и спекулации с над 25-годишна отминалост, че убийството на бащата на баскетболиста е обвързвано с пристрастеността му към залозите.

Джеймс Джордан бе погубен през юли 1993 година от двама младежи – Даниел Грийн и Лари Демери, откакто отбил на паркинг на автомагистрала в Северна Каролина, с цел да подремне. Той беше единствено на 56, а ударът бе голям за Майкъл. Баскетболистът беше извънредно непосредствен с татко си и постоянно го взимаше със себе си за мачовете из цялата страна.

Само два месеца по-рано Джордан бе на първите страница на жълтите издания, откакто отиде в Атлантик Сити във вечерта преди финала на Източната конференция против Ню Йорк Никс.

Това в композиция с книгата „ Michael and Me “ на Ричард Ескинас, в която създателят твърди, че Джордан му дължи повече от 1 милион $ от залагания на голф мачове, бързо наведе на мисълта, че баскетболистът има проблеми с хазарта.

Той обаче твърдо отхвърли това: „ Мога да спра да залагам, когато си желая. Имам проблеми със спорта и с това, че желая непрекъснато да спечелвам. “

Но звездата не можа да се измъкне от слуховете и спекулациите доближиха своя пик след гибелта на татко му.

Авторът на Орландо Сентинел Брайън Шмиц написа публикация със заглавие: „ Има ли връзка Майкъл с причудливата гибел на татко си? “ И по този начин в съвсем всички медии, дори и най-сериозните и авторитетните, се прокраднаха подозрения, че такава връзка в действителност може да има.

„ Всички публикации, спекулациите, които излязоха тогава, не бяха успех на публицистиката “, споделя Брайън Макинтайър, някогашен старши консултант по връзките на комисаря на НБА Дейвид Стърн.

„ Това беше в действителност неприятно, в действителност незаслужено – споделя пък Сам Смит, който написа книгата „ The Jordan Rules “. – Представяте си, че татко ви е погубен и ви упрекват вас? Това бяха в действителност евтини сензации. “

Джордан популяризира изказване, в което пишеше, че е „ засегнат “, и че „ просто не може да проумее по какъв начин другите могат да изсипват сол в отворената му рана “.

„ Атаката не беше от хората, които обичах, хората, които ме познаваха и на които им пукаше за мен – съобщи Джордан. – Това беше от хората, на които им бе писнало да бъда на върха. “

Всички следствия по това време стигнаха до едно и също умозаключение: гибелта на Джеймс Джордан не беше нищо повече от „ грубост и лакомия “, както се съобщаваше и в новините.

„ Нямаше доказателства, които да свързват този ужасяващ случай с пристрастеността към хазарта на Джордан или различен аспект от държанието на Майкъл “, споделя известният състезателен публицист Боб Костас.

Джордан се отдръпна от НБА скоро след гибелта на татко си – решение, което съгласно него е бил взел още преди нещастието. Но това решение, несъмнено, докара до още повече спекулации. Някои считат, че пенсионирането му е било подредено от Дейвид Стърн като наказване поради хазарта.

Самият Стърн изрично отхвърля това: „ Всъщност няма нищо такова. Това просто не е правилно. “

Макинтайър е още по-директен: „ Как да го кажа по-деликатно? Тотални нелепости. “

Снимки: Wikipedia

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР