През 9 етапа ще мине процедурата по избор на стратегически

...
През 9 етапа ще мине процедурата по избор на стратегически
Коментари Харесай

Петкова: След година ще е ясно името на инвеститора за АЕЦ Белене

През 9 стадия ще мине процедурата по желание на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене”, като името му би трябвало да стане ясно по-късно повече от година. Това разгласи в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.
Тя акцентира, че българската страна ще взе участие единствено с апортна вноска , т.е. с площадката, оборудването, инфраструктурата и лицензите. Именно поради това и разбори на Българска академия на науките и HSBC са дали оптималната обща стойност на плана до 10 милиарда евро, като това е наложително изискване пред евентуалните вложители.
Друго такова е централата да проработи до 10 години след сключването на контракта. Не толкоз основно е условието определената компания да имат опит в строителството и употребата на АЕЦ: „ За нас е значимо да имат опит в нуклеарната енергетика, само че не е наложително – става дума за стратегически вложител, а не за строител”. Петкова означи, че да вземем за пример т.нар нуклеарен остров може да бъде построен единствено от конструктора на реактора – „ Росатом”.
Именно руснаците ще бъдат поканени да вземат участие в плана, като все още деклариран интерес има от френски, китайски и корейски енергийни компании.
Тези, които стигнат до договаряния, ще би трябвало да показват и финансов модел на плана с последна цена на електрическата енергия.
Петкова показа, че е оптимист за реализацията на Втора атомна. По думите й през последните 6 година съществено се е трансформирала енергийната политика на целия Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР