През 681 г. на 16-ото заседание на Шестия вселенски събор

...
През 681 г. на 16-ото заседание на Шестия вселенски събор
Коментари Харесай

На този ден: Хвърлена е атомната бомба над Нагасаки

През 681 година на 16-ото съвещание на Шестия космополитен събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път загатва българската страна като такава .
Прочетете още
През 1920г. влиза в действие Ньойския кротичък контракт , който е натрапен на България след провалянето ѝ в Първата международна война. Той е най-тежкия контракт, който страната ни понася.

Според контракта България би трябвало да съобщи на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните околности – областите към Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с най-вече влашко население. Антантата поема под ръководство Беломорска Тракия, която скоро по-късно е дадена на Гърция.

България няма право да има съвременна военна техника, флот и авиация, а наложителната военна работа е анулирана. Сухопътните сили и полицията не трябвало да надминават 33 000 души.

Наложени са и съществени репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка.

От отнетите български земи идват над 100 000 бежанци.



През 1945г. по време на Втората международна война японският град Нагасаки е погубен от атомната бомба с кодово име " Дебелака ", хвърлена от американски бомбардировач B-29. Решението е взето от президента Хари Труман, с цел да може Япония, която остава единствената страна от Тристранния пакт да капитулира. Преди това на 6 август е бомбардирана Хирошима. Това е първата и за момента единствена офанзива с атомни бомби. Убити са над 200 000 души, само че следствията са доста по-големи в бъдещето.

През 1988 година – България открива дипломатически връзки с Европейската икономическа общественост.

През 1989 година генералният секретар на НАТО Манфред Вьорнер прави декларация, в която насочва обвинявания по отношение на ситуацията на българските турци.

Родена е певицата Уитни Хюстън , рожден ред честват немският треньор Ото Рехагел , който напряко Гърция европейски първенец по футбол през 2004г. Рожденик е един от най-великите тенисисти за всички времена Род Лейвър , някогашният министър председател на Италия Романо Проди , актрисата Мелани Грифит и футболистът Филипо Индзаги .


Уитни Хюстън
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР