През 64 г. в Рим избухва голям пожар в търговската

...
През 64 г. в Рим избухва голям пожар в търговската
Коментари Харесай

На този ден: Открити са първите български дипломатически представителства

През 64 година в Рим избухва огромен пожар в комерсиалната част, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни.

През 1864г. в Букурещ е отпечатан единственият брой на вестник " Бранител " . Той е публикуван и редактиран от Георги Раковски. Има издание на български и румънски език. Целта е да се сътвори българско-румънски съюз. Това обаче по този начин и не става и това се оказва единственият брой на вестника.

През 1877г. по време на Руско-турската война от 1877 до 1878г. стартира първата Шипченска борба , вследствие на която османските сили се изтеглят и Предният отряд на съветската войска, под командването на военачалник Йосиф Гурко, открива надзор над Шипченския проход.

През 1879г. стартира началото на българската дипломация. Открити са първите български дипломатически представителства в Цариград, Белград и Букурещ и са назначени първите български дипломатически сътрудници. От 1999г. денят се отбелязва като Ден на българската дипломатическа работа.

През 1880г. е основан първият българския орден За Освобождението 1877-1878 година. С него са наградени представители на българското Опълчение, воювали по време на Руско-турската война от 1877-1878г.



През 1990г. е пусната в употреба първата линия на Парижкото метро .

През 1903г. организира се финалът на първия Тур дьо Франс . В момента турът е едно от най-големите надпревари в света на колоезденето.

През 1980г. в Москва са открити XXII летни олимпийски игри , които са бойкотирани от западните страни. Четири години по-късно страните от Източния блок бойкотират Олимпиадата в Лос Анджелис през 1984г.

На днешната дата рожден чества един от създателите на групата Queen Брайън Мей , българската певица Богдана Карадочева , един от най-големите български китаристи Иван Лечев .

Днес се отбелязва бойният празник на 2-ри артилерийски полк, който взе участие във всички войни по време на Третото българско царство.


Брайън Мей
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР