През 30-те години на миналия век ще открием, че света

...
През 30-те години на миналия век ще открием, че света
Коментари Харесай

Какво представлява договорът „заем-лизинг“ за оръжие от Втората Световна война и колко струва

През 30-те години на предишния век ще открием, че света е изпаднал в една от най-свирепите стопански рецесии, дотогава, които могат да въздействат на целия свят. Последвана е от по-късната криза в интервала от 1937-1938 година Според разнообразни калкулации се счита, че точно този интервал може да се маркира като една от най-лошите стопански рецесии на XX век. Малко след Първата Световна война ще открием, че Съединени американски щати освен не е удовлетворена от крайния резултат – нейните претенции даже не са обсъждани, а тя самата е победител.

Точно затова няма по какъв начин да пропуснем и още един факт – задълженията за войната още даже не са изплатени. Актът за индиферентност продължава да се приема от 1935 до 1937 година и в него се включва търговията с оръжие, която е неразрешена на трети страни, както и превозването на такива. Съединени американски щати затваря своята оръжейница и оставя всички да се оправят сами. Това прави страната безспорен неутралитет за целия свят.

Всичко върви до 1939 година с деянията на Германия, Япония и Италия. Като нападателни страни, Рузвелт желае да се опита по всякакъв начин да задържи техните стремежи за проявата на експанзия. Законът се трансформира и разрешава на застрашените страни да закупуват оръжие, друга военна техника и да заплатят със своите пари, само че рискът за превоз би трябвало да остане техен. Това значи, че те товарят стоката си на кораби под техен байрак и няма никаква гаранция, че същите ще стигнат до крайбрежията на съответната страна.

В началото на Втората Световна война, голямо количество немски подводници посрещат корабите с продоволствия и военна техника към Англия. С нападението над Полша, тази концепция публично пропада и неутралният закон излетява през прозореца. Вече стартира да се продава амуниции, с което се намесва във войната. След рухването на Франция през 1940 година Англия афишира война на Германия и Италия, следвайки нашествието на Италия в Гърция.

До този миг британците заплащат своите артикули в чисто злато. В същият интервал Херман Гьоринг продължава да счита, че Съединени американски щати не би трябвало да се намесва по никакъв метод във войната и фокусът би трябвало да остане към Западна Европа, до момента в който Съюз на съветските социалистически републики може да се занимава с Източна Европа и да прави прословутото. Съединени американски щати се приготвя за готовност, само че към момента няма желание да стартира своята война. Бюджетът им за армията се усилва от 2 милиарда $ до 10 милиарда $.

Междувременно Чърчил написа писмо от 15 страници до Рузвелт. В него изяснява, че Съединени американски щати би трябвало да се намеси в помощта на Англия и да разреши на всеки един боен да стартира своята по-сериозна борба. Законът обаче не разрешава открита търговия и Чърчил ще предложи една нова концепция „ Заем-лизинг “. По този метод ще се заобиколи условието за даването на оръжие, което по-късно би трябвало да бъде заплатено. Чърчил показва, че сходна помощ ще разреши повторното избиране на Рузвелт в идната акция за президент.

През септември 1940 година британците изпращат експерти, които да вземат индустриални открития на американците, включващи радарни системи, реактивния мотор и други. Разбира се, британците не съумяват да култивират технологията на мотора до края на войната. Какво тъкмо дава Съединени американски щати като помощи за Европа по време на Втората Световна война? Ще открием, че бюджета за заем-лизинг по време на Втората Световна война е сумата от 50.1 милиарда $ – през 2020 година това е сумата от 582 милиарда $ през 2020 година Около 31.4 милиарда $ отиват за помощи на Англия.

Следващите, които получават помощи са Съюз на съветските социалистически републики със сумата от 11.3 милиарда $ или към 131 милиарда $ през днешния ден. Франция получава оръжейна помощ на стойност от 3.2 милиарда $ или 18.6 милиарда $ през днешния ден. Китай получава 1.6 милиарда и към 2.6 милиарда $ на всички останали съдружници. Уговорката в този случай показва, че използването на техниката продължава до връщането ѝ или до унищожаването ѝ на фронта. Военната техника идва във Англия под формата на дълготраен лизинг. Съюз на съветските социалистически републики получава и други помощи, с изключение на оръжие.

През 1929 година фирмите на Форд основават фабрики за произвеждане на коли. Със стартирането на войната, същите бързо се трансформират и стартират да създават военна техника и локомотиви. Повече от 92.7% от железопътните линии са издигнати сред 1942 и 1945 година Произведени са близо 1911 локомотива и още 11 225 вагона. Логистиката на Съюз на съветските социалистически републики се укрепва благодарение на камиони, като една трета от тази мощ е точно с американски машини като Dodge и Studebaker.

По това време те са най-хубавите и дават отговор на по-сложните условия на Източния фронт. Съединени американски щати изпраща телефонен кабел, алуминий, консерви с храна, облекла и други, които за суровия съветски климат са от голямо значение. По контракта за заем-лизинг се предлага и високо количество оръжия и боеприпаси. Военно въздушните сили на Съюз на съветските социалистически републики се укрепват благодарение на 18 200 самолета, които съставляват към 30% от самолетите на страната. Изпратени са към 7000 танка от Съединени американски щати и още 5000 танка от Англия, които да влязат в приложимост.

Ето за какво по време на Техеранската конференция точно Сталин ще признае, че без нужната американска помощ и приносът на ОН, възможностите да се завоюва тази война, стават безусловно нулеви. Съединени американски щати изпраща към Съюз на съветските социалистически републики към 400 000 джипа, 12 000 бронирани машини (включително танкове), 11 400 самолета, 1.75 милиона тона храна. Общото изпратено тегло е 17.5 милиона тона военна техника, индустриални хранителни запаси и храна. За съпоставяне към 22 милиона тона са предоставени на европейските сътрудници. Логично е да обърнем внимание и по какъв начин тъкмо се разплаща този лизинг-заем след войната.

Всяка една изпратена стока до Европа е била пресметната за към 90% по-малко от нейната съществена стойност. Малко след края на войната, Англия декларира, че желае да резервира оборудването, като се подписва контракт, в който би трябвало да заплати 10% от номиналната стойност и по-късно да даде заем от 1.075 милиарда паунда. Изплащането стартира от 1951 година и върви с 2% рента. Окончателното разплащане е направено на 31 декември 2006 година и сумата възлиза на 83.3 милиона $.

Междувременно Съюз на съветските социалистически републики по някаква причина излиза от сметките. Съединени американски щати получава към 2 милиона $ по този контракт, въпреки и да не е очаквала никакво разплащане. Сумата е изплатена под формата на горива, транспортни самолети, други машини и прочие. Официално Съединени американски щати желае към 1.3 милиарда $, с цел да завърши дълга, въпреки и автентично да дава над 10 милиарда, само че таксува всички с 10-те % от номиналната стойност. Съюз на съветските социалистически републики може да предложи единствено 170 милиона $. И разногласието продължава до 1972 година, когато се изплаща сумата от 722 милиона $ под формата на жито за Съединени американски щати.

По време на лизинга, Съюз на съветските социалистически републики изпраща и разнообразни материали, с които да погасява най-малко лихвата си. В избрани интервали Съюз на съветските социалистически републики изплаща своите годишни вноски по време на войната под формата на. Изискването демонстрира, че всяка година би трябвало да има разплащане, затова може да се замислим къде отива българският златен запас през 1944 година Отговорът не е нужен. По време на войната са изпращани злато, платина, диаманти и други. Някои от потъналите кораби по-късно са открити и ресурсите са събрани от разнообразни откриватели и майстори.

Снимки: Wikipedia

Обърнете внимание на заглавната фотография и обстоятелството, че има изписани знаците „ V “ и „ Сталин “. Историята тук е, че това е танк, създаден от Англия за Съюз на съветските социалистически републики, освен това на Свети Валентин, т.е. британците изпращат тежка техника, вместо валентинка и самопризнание за дружба и обич – явно първото е имало по-висока тежест.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР