През 2023 година Русия очаква икономически растеж от 1,5%, противно

...
През 2023 година Русия очаква икономически растеж от 1,5%, противно
Коментари Харесай

Focus: Неудобните истини за Путин, които мъдрият Запад вече не може да игнорира

През 2023 година Русия чака стопански напредък от 1,5%, обратно на всички прогнози за резултата от глобите. Достатъчна причина да разгледаме по-отблизо високото равнище на резистентност на Путин. И да си направям неуместен извод, написа Габор Щайнгарт* в публикация за немското издание Focus.

" Фокус " показва превод материала без съкращения и редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателя му.

Всичко върви добре – въпреки и не за Запада, а за Владимир Путин. Руската стопанска система не се срина под натиска на глобите, наложени от западните страни. Тя показва високи равнища на резистентност и съумя отчасти да премине от мирно- към военновременна, до момента в който западният фронт на помощ за Украйна последователно се срутва. Размишлявайки върху това, могат да се изведат " седем благородни " (и доста неприятни за страните от Запада) истини за Русия, които нито Съединени американски щати, нито Европа, нито други сътрудници от НАТО към този момент не могат да пренебрегват.

Първа истина. Руската стопанска система се възвърне от първия потрес от удара, нанесен от глобите. " Санкциите работят. Те имат мощно влияние " - това изказване на борсовия специалист на ARD Аня Кол е извънредно безпричинно. Международният валутен фонд предвижда, че съветската стопанска система ще нарасне с 1,5% до края на 2023 година и още 1,4% през 2024 година.

За съпоставяне: заради към този момент наложените от Русия наказания, Германия загуби евтиния газ, който преди този момент се доставяше от изток по газопроводи, и се сблъска с произлизащото от това повишаване на цените. Това са доста по-осезаеми вреди. Според прогнози на водещи немски стопански институти немската стопанска система ще загуби 0,6% през 2023 година и ще нарасне единствено с 1,3% през 2024 година. За страна от Европейския съюз това е доста малко.

Строителната активност на Русия в Украйна изпраща недвусмислено обръщение

Втора истина. Растежът на съветската стопанска система частично се дължи на нейната преориентация към потребностите на отбранителната индустрия. Днес това перо заема една трета от държавните разноски в Руската федерация. Въпреки това строителният бранш също не стои имобилен и строителството е изключително интензивно в някогашните украински територии, където множеството жилищни здания и инфраструктура бяха разрушени или развалени по време на боевете. " В региони, които неотдавна станаха част от Русия, се отделят доста пари за ремонт на пътища и възобновяване на разрушени здания ", споделя Михаел Рохлиц, професор по стопанска система в Бременския университет. Освен чисто функционалното, тези вложения имат друго измерение на значение. И това обръщение е доста съответно: руснаците са пристигнали тук, с цел да останат.

Трета истина. Русия намира способи да заобиколи западните наказания. Таванът на цената на петрола от 60 $ за барел, натрапен от страните от Г-7, не се е ползвал за три четвърти от петролните доставки през август. Това демонстрират резултатите от разбор, изработен от The Financial Times. Вместо това цените се повишиха до 100 $ за барел. Русия заменя европейските сътрудници с различни – и по този метод излиза от техния надзор.

Работата е там, че по този метод Москва става все по-независима от западните страни и все по-малко се преценява с тавана на цените. Бен Хилгенщок, икономист от Киевското учебно заведение по стопанска система, отбелязва: " Като се имат поради измененията в това кой и по какъв начин доставя съветския нефт, наподобява извънредно мъчно в обозримо бъдеще да се основат в действителност ефикасни механизми, които биха могли да лимитират цената му ".

Китай е нов значим сътрудник на Русия

Четвъртата истина. Изключването на Русия от платежната система SWIFT, което беше квалифицирано в условия на безспорна секретност, не донесе никакви резултати. Причината за това е, че проектите за деактивиране на системата са обществена загадка след Кримската рецесия през 2014 година. Този вид за " наказване на Русия “ е обсъждан обществено няколко пъти. И макар обстоятелството, че по-късно Западът се отхвърли от сходна мярка, Русия употребява това време, с цел да се приготви вярно. Така делът на комерсиалните транзакции сред Русия и Китай в доларова валута понижа от внушителните 90% (от общия брой на всички транзакции) през 2013 година до по-малко от 50% през 2019 година; в търговията с Индия тази цифра спадна от 95% на 20%. Китай влезе в играта със лична платежна система CIPS.

Пета истина. Като цяло, през цялото време на въоръжената борба сред Русия и Украйна, Китай неведнъж усили капацитета си на международна комерсиална суперсила и през днешния ден се трансформира в главен сътрудник на Русия. За осемте месеца на 2023 година комерсиалният оборот сред Руската федерация и Китай се е нараснал с 32% и възлиза на над 155 милиарда $. Индия, която също не е изразила изключително предпочитание да се причисли към " фалангата " на НАТО, оказва помощ на Владимир Путин. Руско-индийският търговски оборот, както оповестява РИА Новости, се е утроил - размерът му през първата половина на годината възлиза на 33 милиарда $. Сравнително евтините и във всеки случай неограничени съветски енергийни запаси явно са разтопили сърцата на индийците.

Един цялостен континент възприема този спор единствено като районен – и нищо повече

Шеста истина. Африканските страни гледат на обстановката много прагматично. За тях руско-украинската борба е отдалечен от тях районен спор. Действието се развива в Европа и няма нищо общо с обичайните показа за битката сред Доброто и Злото и не се възприема като борба за мир и независимост. Африканистът Мартин Кимани твърди: " Африканските страни са изправени пред следствията от спора, само че не го считат за нещо значимо за себе си. Това не е тяхната война. Те имат други цели, доста по-специфични. Например битката против бедността, глада и насилието ".

Седма истина. Западният режим на наказания е въведен, само че на Путин не му е нито топло, нито студено от него. Този режим не е в положение да пречупи Русия. Потоците от експорт и импорт се трансформираха и в този момент работят по друг метод, текат в разнообразни направления. " Винаги съм се съмнявал в това сакционно " вундервафе " [чудотворно оръжие – превод от немски], както го нарекоха германците, в потреблението на финансовата система като инструмент за принуждаване на договаряния ", съобщи известният съветски предприемач Олег Дерипаска в изявление за The Financial Times.

Преди това той назова руско-украинския спор " ненужен " (в смисъл, че не облагодетелства никого) и прикани за незабавни договаряния. Той не е от приятелите на Путин и е убеден, че " глобите са тип инструмент от XIX век. Не го виждаме ефикасен през XXI век. Вярата, че глобите ще спрат кръвопролитието или ще доведат до промяна на режима, или по някакъв метод ще ни приближат до края на спор... Не. Трябва ни друго решение ".

Путин към момента остава

Западът по никакъв метод не съумя да отслаби Путин стопански, да го изолира в интернационален проект или да го победи военно. Това води до търсене на други решения, което значи, че наближава времето за дипломация. Фактът, че Путин не е доста податлив да договаря, несъмнено, е предизвикателство. Но в никакъв случай не би трябвало да се трансформира в опрощение.

*Габор Щайнгарт е един от най-известните публицисти в Германия. Издава бюлетина The Pioneer Briefing. Подкаст със същото име е най-слушаният в Германия по въпросите за политика и бизнес. Преди да основе Media Pioneer той бе ръководител на Управителния съвет на Handelsblatt Media Group.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР