През 2023 година ПГНиГ (PGNiG) ще може да доставя от

...
През 2023 година ПГНиГ (PGNiG) ще може да доставя от
Коментари Харесай

Полша ще доставя най-малко 6,5 милиарда кубични метра газ от Норвегия

През 2023 година ПГНиГ (PGNiG) ще може да доставя от Норвегия за Полша през " Балтик пайп " (Baltic Pipe) минимум 6,5 милиарда кубични метра природен газ, заяви полската енергийна компания на уеб страницата си. Това значи, че енергийният колос ще запълни най-малко 80 на 100 от резервираната мощ на новия газопровод. 

През 2024 година размерът на доставките ще нарасне с 1 милиард кубични метра, а степента на потребление на резервираната от ПГНиГ мощ от " Балтик пайп " ще надвиши 90 на 100.

Благодарение на сполучливите договаряния с доставчиците на газ, работещи на норвежкия континентален шелф, ПГНиГ разполага сега с диверсифицирано портфолио за доставки на газ от " Балтик пайп ".

То обгръща както контракти, по този начин и личен рандеман на ПГНиГ Ъпстрийм (Upstream) – Норвегия, което ще обезпечи към 6,5 милиарда кубични метра през 2023 година и към 7,7 милиарда кубични метра през 2024 година. Това е към 80-90 на 100 от към 8 милиарда кубични метра потенциал на " Балтик пайп ", които ПГНиГ е резервирала. 

Само през последните четири  месеца ПГНиГ е сключила  договори за общ размер от към 4 милиарда кубични метра на годишна основа. Сред тях попадат контракти с норвежката група " Екуинор " (Equinor) за 2,4 милиарда кубични метра газ, както и редица контракти за по-малък размер доставки, в това число с " ТоталЕнержи " (TotalEnergies).

Тези контракти са с разнообразни периоди на деяние, а реализацията им ще стартира според от изискванията по тях през 2022, 2023 и 2024 година.

Вносът на газ през " Балтик пайп " ще бъде съгласуван с търсенето на полския пазар, посочи компанията. 

Междувременно ПГНиГ продължава договарянията с снабдители на газ, работещи на норвежкия континентален шелф, с цел да обезпечи оптималното потребление на потенциала на " Балтик пайп " през идните години. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР