През 2023 година община Варна е изправена пред ново предизвикателство.

...
През 2023 година община Варна е изправена пред ново предизвикателство.
Коментари Харесай

Иван Портних: Пред риск сме от второ осакатяване на бюджета на града 


През 2023 година община Варна е изправена пред ново предизвикателство. Освен икономическата рецесия, галопиращата инфлация, политическите офанзиви против бюджета на града, за първи път ние няма да имаме нов народен бюджет. Това заяви по време на брифинг в Община Варна кметът на града Иван Протних.

„ Миналата година националният бюджет беше невиждано късно признат в цялата демократична история на страната. Респективно общинският бюджет беше признат след държавния в средата на годината и след нападнат в съда. До ден сегашен е едвам на първа инстанция с решение на съда, което гласи, че бюджетът е нападнат безпричинно “, посочи кметът на Варна.

Той добави, че тази година общините ще работят с планове на приходите и разноските. „ Те ще се базират на миналогодишния бюджет, който беше извънредно деформиран, тъй като тогава ни бяха дали обещание обезщетения на 100% на енергоносителите и горивата, което не се случи. Бяхме бюджетирали, че тази помощ ще бъде получена, тъй като като ти го обещае държавното управление, вярваш, че то ще си извърши уговорката. От друга страна скокът в цените на безусловно всичко трагично увеличи разноските във всяко едно от перата по бюджета “, акцентира Иван Портних и добави, че за тази година приходите и разноските в огромната им част ще бъдат хипотетични.

„ Тази картина се добавя от „ бонусите “ от държавното управление, които получаваме за трета поредна година – неотворените европейски оперативни стратегии – развиване на районите, транспортна съгласуваност, околна среда и така нататък Три години не можем да аплайваме за европейско финансиране. Пред риск сме от второ осакатяване на бюджета на града. Първият опит беше на Благомир Коцев от „ Промяната “, който предходната година блокира една част от бюджета на Варна в съда “, подсети кметът.

По думите му, в случай че последва повтаряне на тази офанзива, това ще значи че някой настойчиво желае да спре развиването на Варна и не стига, че не оказва помощ, а пречи.

„ Ако този бюджет не беше спрян от предния регионален шеф в съда, огромна част от плановете за града към този момент щяха да бъдат изпълнени, без значение от всички компликации, свързани с инфлацията и галопиращите цени във всеки един бранш на обществено-икономическия живот “, уточни Иван Портних.

Обективната картина за 2023 година е без народен бюджет, с сакат общински бюджет и без оперативни стратегии, сподели още той. „ Въпреки това ние ще се оправим и ще продължим да работим и да изпълняваме функционалностите на Общината, като предпочитано ще бъде обезпечаването на средствата за ясли, детски градини и учебни заведения, здравни и обществени заведения. След това ще осъществяваме тези инфраструктурни планове, които имат директно отношение към живота в града “.

През 2023 година Община Варна е осигурила финансиране за доста планове на обща стойност над 175 млн. лева с Данък добавена стойност – стотици улици в обсега на целия град, пътни артерии и междублокови пространства, осведоми varnanovini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР