През 2023 година няма да има фалити на големи фирми

...
През 2023 година няма да има фалити на големи фирми
Коментари Харесай

Красен Станчев: Рискът е за Лукойл, ако спре износът на суров петрол да България

През 2023 година няма да има банкрути на огромни компании като през 2009 година, като единствената компания в риск е " Лукойл ", в случай че Кремъл реши да прекрати доставките на недопечен нефт за България. Неизбежно е и перазглеждането на параметрите в Плана за възобновяване и резистентност. А Европа и Съединени американски щати изрично ще продължат поддръжката си за Украйна. Това сподели в  " Клуб Investor " на Bloomberg TV Bulgaria доцент Красен Станчев, създател на ИПИ.

Спадът на производството евентуално ще настъпи второто тримесечие на тази година, само че България е една от добре представящите се страни за предходната година. Не се чака да банкрутират огромни компании като през 2009 година. Тогава половината от спада се дължеше на банкрута на " Кремиковци " и не дребна част на неизплатени средства по държавни поръчки. Нищо сходно няма да има през тази година, тъй като парите за финансови разноски от бюджета не бяха изхарчени и се прехвълят за идната година. Поддържа се някакво равнище на вложенията, въпреки и със средства на данъкоплатците.

Рискът, който въпреки всичко съществува, само че е отвън България, е за " Лукойл ", сподели доцент Станчев. " Не имам вяра, че това ще стане, тъй като е много неуместно, само че сега, в който Кремъл реши да спре износа на недопечен нефт за вражески страни ", компанията е застрашена от банкрут, тъй като няма да има различен снабдител. Възможно е мислене като през април - " защото България е релативно значим клиент, първо доставките да бъдат спрени към България ".

" Пробемът е, че данъчният отпечатък, фискалният принос на " Лукойл Нефтохим ", без налог облага за последните 10-на години е 1-1,2 милиарда лв., където най-важното е Данък добавена стойност, а също и осигуровките и акцизите, а ненапълно и персоналния приход на работещите там. Това е огромен риск за бюджета ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР