През 2023 година към 63 600 души са кандидатствали за

...
През 2023 година към 63 600 души са кандидатствали за
Коментари Харесай

Интересът към руското гражданство спада във всички страни

През 2023 година към 63 600 души са кандидатствали за съветско поданство. Одобрените от Москва молби са близо 55 400 – това е съвсем два пъти по-малко от 2022 година и четири пъти по-малко от 2015 година. Това гласят изводите от формалната статистика. Интересът към съветското поданство спада във всички страни, като се изключи Латвия и Германия – там за пръв път броят на поръчките е повишен доста.

40-годишният Денис е роден и израснал в латвийския град Лиепая на брега на Балтийско море.

През 1994 година фамилията му се мести във Велики Новгород, където той получава и съветско поданство. През 2012 обаче Денис трябвало да реши от кой от двата паспорта да се откаже. Причината: тогава Латвия забранила двойното поданство (с изключение на поданство на страните от Европейски Съюз и НАТО). Денис предпочел съветското поданство.

„ По това време се бях преместил изцяло в Новгород, само че продължавах да се връщам в Латвия поради приятелите ми. Тогава още не разбирах накъде върви Русия “, споделя той.

През февруари 2022 Русия атакува Украйна. Денис стегнал куфара си и отпътувал за чужбина. Веднъж добрал се до Латвия, той решил да се включи в латвийската стратегия за репатриране – дядо му е бил латвиец. Днес Денис е твърдо решен да се откаже от съветския си паспорт.

Официалната съветска статистика към момента не е отчела случая на Денис.

Защото той не е стартирал процеса по отхвърли от съветското си поданство. Известните дотук данни обаче рисуват отрицателна наклонност – търсенето на съветски паспорт измежду чужденците понижава. До това умозаключение стига и отчет на комитета „ Гражданско подпомагане “, чиито експерти обобщават данните от статистиките на съветското вътрешно министерство за последните 10 години. Москва желае да компенсира военните си загуби Миналата година съветските управляващи доста опростиха процедурите за приемане на съветско поданство.

Гражданството от своя страна автоматизирано води до регистриране във военния указател.

„ Настоящата политическа, икономическа и обществена обстановка в Руската федерация трансформира съветското поданство, в случай че използваме съпоставяне от финансовия свят, в „ отровен актив “ “, показва в отчета си комитетът „ Гражданско подпомагане “, пробвайки се да изясни спада в интереса към съветския паспорт.

Зад опростяването на процедурата за приемане на съветско поданство се крие една специфична цел, считат правозащитници. Според тях по този начин съветските управляващи се надяват да компенсират загубата на население поради войната в Украйна и мобилизацията. Загубите на Москва възлизат на общо към 315 000 ранени и убити, по данни на американското военно разузнаване.
В интервала на мобилизацията най-малко 600 000 души са напуснали Русия, напомня Алексей Ракша, самостоятелен специалист по демография. Това е тежка загуба, имайки поради, че емигриралите са най-много хора с положително обучение, споделя експертът. В количествено отношение обаче Русия не е изгубила хора: в страната има значително украински бежанци – към 3 милиона (руските управляващи даже настояват, че те са към 5 милиона, споделя самостоятелният демограф).

Миналата година съветското вътрешно министерство заяви, че през 2022 година близо 700 000 души са получили съветско поданство.

Почти половината от тях са украинци, на които „ автоматизирано “ са им били издадени съветски паспорти вследствие на окупацията.

Най-много са искащите от Таджикистан и Казахстан.

Гражданите на Таджикистан и Казахстан водят класацията за подадени молби за съветско поданство. Миналата година общо към 25 500 души са решили да се реалокират от тези страни в Русия. Преди две години броят им е бил още по-висок. А повода за продължаващия интерес е следната: сериозната разлика в стандарта на живот – макар заплахата да бъдат призовани на война, изяснява Валентина Чупик, адвокатка и правозащитничка.
„ Тези хора идват от селата и от умиращите дребни градчета в Таджикистан и Казахстан, в които на процедура няма работа. “

Чупик изяснява, че доста от тези хора си мислят, че войната не ги визира,

че ще съумеят да избегнат службата за военна регистрация, в случай че при приемането на поданство не аплайват за непрекъснато престояване. Някои съветски райони обаче започнаха да отхвърлят издаване на съветски паспорти на мигрантите, до момента в който последните не подпишат контракт с министерство на защитата за присъединяване във войната в Украйна. Нови имигранти от балтийските страни и Германия Броят на молбите за съветско поданство от поданици на европейски страни е нищожен. Около 633 поданици на Латвия са поискали да се преселят в Русия през предходната година, а 814 поданици на Германия са поискали краткотрайно леговище там. Броят е повишен спрямо данните за предходни години. Много от новите преселници са някогашни жители на Съюз на съветските социалистически републики или техните деца, които са се преместили в Европа през последните 30 години.

 

Източник: Actualno.com /Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР