През 2023 година Главната инспекция по труда е регистрирала в

...
През 2023 година Главната инспекция по труда е регистрирала в
Коментари Харесай

През миналата година са станали 540 трудови злополуки по време на работа

През 2023 година Главната ревизия по труда е записала в системата си 540 злополуки и произшествия по време на работа. 157 от тях са довели до гибел, а 85 до неработоспособност или тежко пострадване. 

Строителството, превозът и тежката добивна промишленост остават най-рисковите браншове. В полемика с бизнес и синдикати за предварителна защита на трудовия травматизъм, Главната ревизия постави начало на национална акция “Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака ”.

Данните на Инспекцията демонстрират, че 18 от злополуките през предходната година са настъпили при пътнотранспортни катастрофи. 80 са били инфаркти и инсулти. При 60 броя става въпрос за необезопасени машини и неправилни дейности на служащи. 123 от злополуките са разследване от рухване от височина. 107 са прилепяне, премазване, смачкване, 36 са при удар от падащ предмет, 17 – проваляне от електрически ток, 5 от затрупване със земна маса. 

“Ние беседваме с служащите, с директните им ръководители, с длъжностни лица. Нещото, което ни прави усещане и те го споделят, е, че по-скоро обезпечените персонални защитни средства, групови средства за отбрана, по някакъв метод им пречат по-бързо да си свършат работата. Злополуките, това, което следим доста постоянно, стават освен заради неведение, само че и напълно умишлено ”, акцентира шефът на Инспекцията Екатерина Асенова. 

Причините за злополуките са сложни: неспазване на правила за сигурност, незадоволителна подготовка, нарушение на технологията, липса на уместно съоръжение или защитни средства. От подадените сигнали от заети през предходната година, единствено един % са за неприятни условия на труд. 

По данни на Осигурителния институт, от 2000 до 2021 година у нас са станали над 80 000 случая при работа, а довели до гибел са 2720. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР