През 2023 г. списъкът на най-богатите жени в Русия, съставен

...
През 2023 г. списъкът на най-богатите жени в Русия, съставен
Коментари Харесай

Кои са най-богатите жени в Русия

През 2023 година описът на най-богатите дами в Русия, формиран от Forbes Woman, беше запълнен със седем дами с общо положение от 25,7 милиарда $ - този брой (допълнителни) участници в класацията е рекорден.

При това, множеството дами са включени в листата на милиардерите за първи път. Това може да се дължи на обстоятелството, че на фона на глобите, някои съветски предприемачи започнаха да трансферират част от активите си на съпругите си (или дъщери).

На първо място , както и в предходната " ранглиста ", се намира Татяна Бакалчук, изпълнителен шеф и главен притежател на Wildberries. Богатството на бизнес дамата възлиза на 7 милиарда $ - макар голямата цифра, нейното имотно положение от 2021 година насам е намаляло съвсем на половина.

Татяна Бакалчук е създател и притежател на Wildberries, най-големият онлайн търговец " на дребно " в Русия. Приходите на главната компанията Wildberry набъбнаха с 41% през 2022 година, до 317 милиарда рубли, а чистата облага надвиши 10 милиарда рубли. Общият оборот от продажба на артикули и услуги се е нараснал с 98% през предходната година до 1,67 трилиона рубли. В края на 2022 година общата повърхност на всички логистични уреди на компанията надвиши 2,7 милиона квадратни метра. Други 850 000 кв. м складово пространство е на разнообразни стадии на строителство.

В същото време, складовете на Wildberries съхраняват повече от 350 милиона разнообразни артикули по едно и също време. Компанията доставя на ден над 10 милиона продукти на своите клиенти. До март 2022 година Wildberries имаше офиси в 18 страни, в това число Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Италия и Испания. До лятото на 2023 година описът на страните, в които с изключение на Русия работи компанията, е понижен до шест - това са: Казахстан, Беларус, Армения, Узбекистан, Киргизстан и Израел.

Между първите, т.е. на второ място , се появи " изведнъж " в листата на най-богатите дами в страната Татяна Литвиненко, като нейното имотно положение се пресмята на 2,8 милиарда $.

От май 2022 година тя има 20,6% дял в най-големия производител на изкуствени торове в Русия " Фосагро ". Съпругът на " новоизпечената " милиардерка е Владимир Литвиненко, който е на 40-то място в класацията на най-богатите предприемачи в Русия.
 Продават на търг имението на Сталин
Продават на търг имението на Сталин

На какъв брой се прави оценка парцелът, намиращ се край Москва

Третото място в листата на най-богатиге дами в Русия заема дъщерята на бизнес колегата на Алишер Усманов, Андрей Скоч - Варвара Скоч. Нейното имотно положение доближава 2,5 милиарда $. Варвара Скоч има 30% от холдинга USM.

Друг ново попълнение в " класацията " е Виктория Михелсон, чийто 1,2 милиарда $ й отреждат седма позиция. Тя е щерка на създателя на " Новатек " Леонид Михелсон, четвъртият най-богат предприемач в Русия.

Виктория Михелсон е притежател на компанията " Оптима ", която съгласно последните данни, има 2,3% от акциите на " Новатек " и 100% от " ГЕС-2 ", което е юридическото лице на " Дома на културата " в Москва.

Освен това, в " класацията " на най-богатите дами в Русия влизат: Марина Мордашова - с благосъстояние от 1,85 милиарда $ и главен актив, акции на златодобивната компания Nordgold, както и Лидия Михайлова - със положение от 1,55 милиарда $ и акции на бизнес групата " Черкизово ".

По-нататък в " класацията " на най-богатите бизнес дами в Русия и надлежно техния главен актив, следват още: Елена Батурина (nteco Management), Евгения Гуриева ( " Фосагро " ), Екатерина Федун ( " Лукойл " ), Людмила Коган (банка " Уралсиб " ), Лидия Султеева ( " Сибур " ), Олга Белявцева ( " Агроном-Градина " ) и др.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР