През 2023 г. ще бъдат отворени десет процедури за подкрепа

...
През 2023 г. ще бъдат отворени десет процедури за подкрепа
Коментари Харесай

Илияна Илиева: През 2023 г. бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа от близо 1,7 млрд. лв. по линия на МИР

" През 2023 година ще бъдат отворени 10 процедури за поддръжка на българския бизнес на обща стойност съвсем 1,7 милиарда лева Очаква се шест от тях – за към 1 милиарда лева, да започват още доникъде на годината “. Това заяви шефът на Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа Илияна Илиева в първото издание на новия институционален подкаст, който ще се излъчва в Spotify и още 5 платформи.

Тя посочи, че средствата ще бъдат вложени посредством Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и стратегиите " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) и " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ). Безвъзмездна финансова помощ ще могат да получат микро-, дребните и междинни предприятия (МСП), а по част от ограниченията – и огромни компании, и научни организации, които работят в съдействие с МСП.

" До няколко дни ще стартира подаването на планови оферти по процедурата за създаване на ВЕИ и уреди за предпазване на сила. Тя е част от НПВУ и е с бюджет 200 млн. лева “, разгласи Илиева. По думите й, посредством нея компании от разнообразни браншове ще могат да основават мощности до 1 MWh за произвеждане и лично ползване на електрическа енергия. По този метод те ще подобрят енергийната си успеваемост и ще станат по-малко подвластни от свободния пазар.

" През февруари ще бъде отворено кандидатстването по мярката " Подкрепа за новаторски МСП, отличени с Печат за високи достижения “. Със 118 млн. лева по нея ще бъдат подкрепени компании, които са кандидатствали по европейските стратегии " Хоризонт 2020 “ и " Хоризонт Европа “, само че не са получили финансиране “, съобщи тя. Илиева акцентира, че знакът на Европейска комисия подсигурява високото качество на плановите им хрумвания и капацитетът им да бъдат създадени новаторски артикули и услуги с висока добавена стойност за българската стопанска система и общество.

Стана ясно още, че до месец ще бъде оповестена за публично разискване и процедурата за създаване на индустриални зони и паркове, по която са планувани 212, 5 млн. лева " През февруари ще започват и публични съвещания по мярката " Кръгова стопанска система “. Заложените средства по нея са 180 млн. лева и са предопределени за закупуване на нова инсталация и внедряване на съвременни решения за по-добро ръководство на ресурсите и отпадъците, по-широка приложимост на вторични първични материали и създаване на зелени поточни линии. Това ще бъде и последната стратегия, която Министерството на нововъведенията и растежа управлява по НПВУ “, разясни тя.

Илиева посочи, че съвсем незабавно след нея ще стартира осъществяването на ПКИП и ПНИИДИТ, като до края на годината са планувани общо шест процедури и по тях. " По първата стратегия през актуалната година ще бъдат вложени над 420 млн. лева в създаване и внедряване на нововъведения в предприятията. Други 117,5 млн. лева ще бъдат вложени в възстановяване на индустриалния потенциал на фамилните компании и сдруженията от креативните промишлености и занаятите “, добави тя.

По думите й, по програмата за научни проучвания с 336 млн. лева ще бъде подкрепено развиването на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, построени през предишния програмен интервал със средства от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък “.

" С близо 150 млн. лева ще бъдат основани 12 цифрови и иновационни хъбове. Те ще бъдат ситуирани в разнообразни области на страната и ще подкрепят връзката на локалния бизнес и научните организации в съответния район. В края на 2023 година ще бъде пусната и ваучерна скица за 49 млн. лева за създаване на взаимни артикули и услуги на бизнеса и българските учени “, сподели Илиева.

Нови епизоди на подкаста, който се излъчва взаимно със София Тех Парк, ще се разгласяват всеки петък.

Подкастът може да се следи в Spotify и в още 5 платформи:

https://open.spotify.com/show/7yr90ejEDBW26RgpqNVol0 < < SPOTIFY

https://www.deezer.com/en/show/5660657 < < DEEZER

https://anchor.fm/pzir < < ANCHOR

https://podkast-za-inovacii-i-rastezh.simplecast.com < < SIMPLECAST

https://www.pandora.com/podcast//PC:1001054796 < < PANDORA

https://www.stitcher.com/show/1054796 < < STITCHER
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР