През 2023 г. очакваме ръстът на реалния БВП да се

...
През 2023 г. очакваме ръстът на реалния БВП да се
Коментари Харесай

БНБ: Ръстът на БВП на България тази година ще е едва 1%

През 2023 година чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави до 1,0 на 100 по отношение на 3,4 на 100 през 2022 година, написа в мартенската прогноза на Българската национална банка (БНБ), оповестена през днешния ден на уеб страницата на банката.
Прочетете още
По-ниският растеж на стопанската система ще се дефинира най-много от прехода от позитивен към негативен принос на изменението на запасите. Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 година, са плануваното намаляване на държавното ползване в действително изражение, както и предстоящото значително закъснение на растежа на износа на артикули. За по-бавния напредък на износа на артикули ще способстват както по-ниският напредък на външното търсене, по този начин и характерни за България фактори.

Фактор, който ще продължи да поддържа в най-голяма степен икономическата интензивност през 2023 година, е предстоящото повишаване на частното ползване. Инвестициите в главен капитал също се планува да способстват позитивно за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт в сходство със заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средства от Европейски Съюз.

Българска народна банка чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,2 на 100 през 2024 година, най-много под въздействието на по-слабо негативните приноси на изменението на запасите и чистия експорт, и до 4,1 на 100 през 2025 година заради предстоящо ускорение на растежа на вложенията.

Годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се чака да следва наклонност към гладко закъснение и да възлезе на 5,6 на 100 в края на 2023 година (в съпоставяне с 14,3 на 100 в края на 2022 г.), а средногодишната инфлация да бъде 8,8 на 100.

Забавянето на инфлацията се планува да бъде резултат основно от поевтиняването на енергийните артикули и от образуването на базов резултат при другите съществени групи артикули и услуги, при които в изискванията на запазващо се мощно потребителско търсене се чака компаниите да продължат да демонстрират ниска податливост за преместване на понижението на интернационалните цени на съществени селскостопански и енергийни първични материали (петрол, природен газ и електроенергия) върху крайните потребителски цени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР