През 2023 г. молбите за обявяване в несъстоятелност в САЩ

...
През 2023 г. молбите за обявяване в несъстоятелност в САЩ
Коментари Харесай

18% повече фалити в САЩ през 2023, тенденцията се засилва през тази година

През 2023 година молбите за оповестяване в неплатежоспособност в Съединени американски щати са нарастнали с 18% поради по-високите лихвени проценти, по-строгите стандарти за разпределяне на заеми и преустановяването на действието на доста ограничения от времето на пандемията, сочат данни, оповестени в сряда. Въпреки това размерът на делата за неплатежоспособност остава доста под равнището, следено преди експлоадирането на COVID-19, написа Reuters.

Общият брой на подадените молби за оповестяване в неплатежоспособност - включващи търговски и персонални - се е нараснал до 445 186 през предходната година от 378 390 през 2022 година, съгласно данните на доставчика на данни Epiq AACER.

Подадените молби за комерсиална метаморфоза по глава 11 за предприятия са се изстреляли със 72% до 6 569 от 3 819 предходната година, се споделя още в отчета.

Потребителски поръчки са се нараснали с 18% до 419 55 от 356 911 през 2022 година

За последния месец на годината общият брой на подадените молби е понижен до 34 447 от 37 860 през ноември, макар че е повишен с 16% по отношение на миналата година.

Очаква се броят на делата за неплатежоспособност да продължи да се повишава през 2024 година, макар че към момента обстановката е надалеч от тази през 2019 година, когато са подадени 757 816 претенции за неплатежоспособност.

" Както и чакахме, през 2023 година видяхме, че новите заявки се усилват по отношение на 2022 година, като броят им действително се възстановява по отношение на равнищата преди пандемията ", споделя Майкъл Хънтър, вицепрезидент на Epiq AACER. " Очакваме нарастването на подадените молби за отбрана от банкрут от консуматори и търговци да продължи и през 2024 година поради края на пандемичните тласъци, увеличените разноски за заеми, по-високите лихвени проценти, възходящите равнища на просрочие и околните до историческите равнища на задлъжнялост на семействата. "

В края на третото тримесечие дългът на семействата в Съединени американски щати възлиза на рекордните 17,3 трлн. $, съгласно данни на Федералния запас на Ню Йорк. Тези данни демонстрират, че процентът на просрочените отговорности също се покачва, само че остава под нивото отпреди пандемията.

Финансовите условия за бизнеса и семействата в страната се стегнаха доста през последните две години поради агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Фед за ограничение на инфлацията. Лихвите по ипотечните заеми да вземем за пример през втората половина на предходната година са достигнали най-високите си стойности от началото на века.

Добрата вест за американците е, че разноските по заемите и цялостните финансови условия се облекчават през четвъртото тримесечие на 2023 година, откакто Фед алармира, че завършва цикъла на повишение на лихвените проценти.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР