През 2023 г. екип от морски учени от Националния институт

...
През 2023 г. екип от морски учени от Националния институт
Коментари Харесай

Учени използват изкуствен интелект и подводни микрофони за изследване и защита на морския живот

През 2023 година екип от морски учени от Националния институт по океанография в Гоа, Индия, употребява изкуствен интелект и подводни микрофони, с цел да запише звуците на коралов риф, написа " Eco News ".Може да не наподобява интуитивно за нас, съществата, които са еволюирали на сушата, само че морските организми издават огромно многообразие от звуци, до момента в който живеят живота си под водата. Проучването откри, че учените могат да употребяват звуци и база данни, задвижвана от изкуствен интелект, с цел да разпознават разнообразни типове във водата.

Известно е, че китовете издават разнородни звуци. Тези звуци се употребяват за връзка, навигация и ехолокация и са изследвани от дълго време. Някои от връзките им са доста комплицирани и граничат с езика. Песните на китовете не са просто инцидентни звуци, а имат ясна конструкция и модел. Това подсказва, че китовите песни не са просто инстинктивни или прочувствени изражения, а могат да се употребяват за предаване на характерна информация.



Но има и други подводни звуци, освен тези на китовете. Учените записват звуците на разнообразни типове риби благодарение на изкуствен интелект и подводни микрофони. Тези риби издават разнородни звуци, в това число хъркане, щракане и подсвиркване. Звуците, които тези риби издават, се разграничават според от типа.

Тези риби издават звуци, с цел да поддържат връзка посред си; те могат да издадат някакъв тон, с цел да се предупредят взаимно за заплаха или да привлекат сътрудници. Те могат също по този начин да издават звуци, с цел да се ориентират в околната среда, като да вземем за пример щракане, с цел да дефинират дистанцията и посоката на обектите посредством отразяване на звукови талази от тях. Те могат да издават звуци и за привличане на партньори; мъжките рачета могат да издават свирещ тон, с цел да привлекат женските. От другата страна на спектъра, рибите могат да издават звуци и когато са уплашени или уплашени.



Учените записват и звуците на коралите от рифовете също благодарение на изкуствен интелект и подводни микрофони. За нас, хората, това може да наподобява далечно, само че кораловите рифове издават разнообразни звуци, в това число пукане, щракане и скърцане. Тези звуци се предизвикват от придвижването на водата и растежа на коралите и могат да се употребяват за прогнозиране на здравето на екосистемата.

Учените записват и звуците на разнообразни безгръбначни, в това число раци, скариди и охлюви. Раците издават кликове, с цел да се предизвестяват взаимно за заплаха и когато се чифтосват. Скаридите издават нещо сходно на чуруликания, с цел да притеглят сътрудници и когато се пазят от хищници. Охлювите издават стържещи звуци, с цел да отхвърлен хищниците.

След като записват звуците, те ги включват в логаритъм, подготвен на набор от данни със звукови записи на известни типове морски жители. Алгоритъмът съумя да разпознава типовете, които се намират на рифа, въз основа на техните звуци.



Това е огромен теоретичен пробив, който демонстрира, че изкуственият разсъдък и подводните микрофони могат да се употребяват за идентифициране на типовете морски жители по техните звуци. Това може да има редица изгоди, в това число:
Проследяване на придвижването на морските жители: ИИ може да се употребява за следене на придвижването на морските типове посредством идентифициране на техните звуци. Това може да се употребява за схващане на измененията в популациите на морските организми с течение на времето и за идентифициране на региони, в които морските организми са застрашени.Идентифициране на региони с високо биологично многообразие: ИИ би могъл да разпознава области с високо биологично многообразие посредством установяване на звуците на разнообразни типове морски жители. Това би могло да се употребява за установяване на цели в напъните за запазване и за отбрана на значими морски екосистеми.Мониторинг на положението на морските екосистеми: ИИ би могъл да се употребява за наблюдаване на здравето на морските екосистеми посредством идентифициране на звуците на разнообразни типове морски жители. Това може да се употребява за следене на въздействието на изменението на климата и други стресови фактори на околната среда върху морските екосистеми.
Използването на ИИ и подводни микрофони за наблюдаване на морския живот и положението на водата може да промени разпоредбите на играта заради по-ниските разноски. Традиционните способи за наблюдаване на морския животкато образни проучвания и маркиране благодарение на водолази, могат да бъдат трудоемки. Това е по този начин, защото те изискват от учените и техниците да прекарват доста време на терен, постоянно на отдалечени места. Системите за наблюдаване с ИИи подводни микрофони могат евентуално да понижат разноските за труд, като автоматизират процеса на събиране на данни.

Традиционните способи за наблюдаване на морските жители постоянно изискват профилирано оборудванекато камери, етикети и даже подводни транспортни средства. От друга страна, системите за мониторинг на подводни звуци, задвижвани от ИИ, могат да понижат разноските за хардуер, като употребяват по-малко профилирано съоръжение.



Разходите за обработка на данни също ще бъдат понижени. Това е по този начин, защото данните, събрани от образни изследвания и маркировки, би трябвало да се проучват ръчно. ИИ и подводните микрофони и системи за наблюдаване биха могли евентуално да понижат разноските за обработка на данни посредством потребление на ИИ за автоматизиране на процеса на разбор на данните.

Съществуват доста други евентуални изгоди от потреблението на ИИ и подводни микрофони за идентифициране на типовете морски жители по техните звуци, като една от тяхе отбраната на китовете от удари от кораби. ИИможе да се употребява за създаване на системи за отбягване на конфликти за кораби. Тези системи биха употребявали ИИи подводни микрофони, с цел да разпознават морските бозайници в региона и да предвиждат придвижването на кораба и китовете въз основа на съществуващите данни. След това системата би генерирала предизвестие до капитана на кораба и би предложила метод на деяние, да вземем за пример, понижаване на скоростта или смяна на курса, с цел да се избегне конфликт.

Използването на изкуствен интелект за идентифициране на морските типове по техните звуци е бързо разрастваща се област. Тъй като технологията на изкуствения разсъдък продължава да се усъвършенства, можем да чакаме в бъдеще да забележим още по-иновативни приложения на тази технология в региона на устойчивото развиване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР