През 2023 г. 56% от хората в ЕС на възраст

...
През 2023 г. 56% от хората в ЕС на възраст
Коментари Харесай

На опашката на ЕС, но не последна: Къде се намира България по цифрови умения?

През 2023 година 56% от хората в Европейски Съюз на възраст сред 16 и 74 години имат най-малко базови цифрови умения. България обаче изостава, регистрирайки дял доста под междинния за блока – 36%. Едва ли може да е огромна разтуха, че въпреки всичко не е последна в самобитната ранглиста.

Актуалните данни за равнищата на цифрови умения в страните членски бяха изнесени тази седмица от Евростат.

Според тях най-голям % на хора на възраст 16-74 години, притежаващи най-малко базови цифрови умения, бележи Нидерландия (83%), следвана от Финландия (82%) и Дания (70%). В другия завършек на диапазона най-ниският дял е регистриран в Румъния (28%), следвана от България (36%) и Полша (44%).

Индикаторът за цифровите умения е един от основните индикатори за осъществяване в подтекста на Десетилетието на цифровите технологии – идея, в която е вплетена визията на Европейски Съюз за цифрова промяна. Целта за 2030 година е 80% от жителите на Европейски Съюз на възраст сред 16 и 74 години да имат най-малко съществени цифрови умения.



Цифровата просветеност дефинира пет области на цифрови умения и общо 21 съответни цифрови умения. Областите на цифровата подготвеност включват: просветеност за работа с информация и данни, връзка и съдействие, основаване на цифрово наличие, сигурност и решение на проблеми.

Актуалната статистика на Евростат идва скоро след публикуването на първия отчет State of the Digital Decade 2030 на Европейската комисия. В него Брюксел открои съществени недостатъци в България. 
Цифрова нация? България се срутва в класацията за цифрова конкурентоспособност
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР