През 2022 г. значително се увеличи миграционният натиск, като за

...
През 2022 г. значително се увеличи миграционният натиск, като за
Коментари Харесай

Може ли да ни опази родната полиция?

„ През 2022 година доста се усили миграционният напън, като за разлика от предишни години не наблюдавахме обичаен зимен сезонен спад в опитите за незаконно прекосяване на границата. Лавинообразно се усилва броят на трафикантските мрежи, огромна част от които е построена от мигранти, сполучливо минали в страните по съответните направления. В подтекста на продължаващата неустойчивост, високите равнища на безработица, обществената незадоволеност и публичното неодобрение преобладаващо измежду младото население на страните източници на миграция в Близкия изток, Африка и Азия, чакаме и през 2023 година да следим интензивно експлоатиране на миграционните направления към Европа, включително през територията на България. ” Това излиза наяве от годишния отчет за активността на службата “Военно разузнаване ” за 2022г., оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

Че изнесената информация е безусловно вярна, няма никакво подозрение, задоволително е единствено да проследим осведомителния поток, отразяващ престъпните вести. И дори не е належащо да се връщаме доста обратно – не за друго, а тъй като времето няма да ни стигне, с цел да преброим какъв брой пъти единствено през последните месеци органите на реда са залавяли коли, бусове, коли за спешна помощ (да, нали не сте не запомнили и за този случай), камиони и какви ли още не транспортни средства, в които контрабандисти са превозвали незаконни мигранти.

Демерджиев и Рашков

Вероятно не сте не запомнили и случая, при който през август 2022г. двама служители на реда починаха, откакто рейс с мигранти безусловно се вряза в патрулката им. Тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сподели: „ Предприехме ограничения, с цел да се спре засиленият мигрантски напън. В момента включваме дронове и военна техника ”. Какво се случва след тези уверения, виждаме и все още.

Още през ноември същата година бус с мигранти  удари полицейска кола, като един чиновник на реда беше тежко ранен, след това умря, пострадаха и още трима негови сътрудници.

Все повече и зачестяват и случаите, при които гонки сред полицията и нарушителите се реализират в градовете – Пловдив, Бургас, все по-често и в София. Освен директната заплаха за сигурността и живота на всички жители, сме очевидци и за безусловно неконтролируемото напредване на мигранти от единия завършек на страната (източната част и югоизточната част – Бургас и Ямбол) до другия край (западната част – София). Стотици са хванати единствено през последните месеци, а можем да си представим какъв брой повече не са. Министерство на вътрешните работи са в цялостен ступор от няколко години.

В „ Гранична полиция ” също от дълго време се шири корупция, за което непрестанно ни приказват другите вътрешни министри, минали през този пост, само че през последните няколко години ситуацията е безусловно неконтролируемо, като самият Демерждиев, по време на служебния си мандат съобщи, че е несъмнено открито, че мигрантите влизат в страната благодарение на гранични служители на реда. И какво от това?

По-сериозните проблеми започнаха, когато започва и поредицата служебни кабинети. През 2021г. тематиката за нелегално влизащите мигранти внезапно стана настояща. Тогава, съгласно данните на Министерство на вътрешните работи, всекидневно са залавяни десетки незаконни мигранти. А към този момент, към днешна дата, са безусловно стотици, в някои дни – и хиляди.

След като и Бойко Рашков поседя много на поста вътрешен министър (от май до септември 2021 година е заместител министър-председател и министър на вътрешните работи в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, след това до декември 2021 година е заместител министър-председател и министър на вътрешните работи във второто служебно държавно управление на Янев, от декември 2021 година до  август 2022 година е министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков), а не свърши нищо ползотворно, ситуацията не просто се усложни, безусловно затънахме в вести за убити и/или ранени служители на реда, гонки в обитаеми места, корумпирани чиновници на системата, рецидивисти, които са на независимост и се занимават с контабанда на хора и впрочем, и впрочем.

Преминахме и през спор за оградата по граница – кой бил отговорен за положението и, кой да я подържа, а от 2021г. след редица разногласия, тя стана отговорност на Министерство на вътрешните работи, само че продължи да е все по този начин срязана, обрасла с дървета и елементарно проходима.

Гранична полиция

Смениха се и шефовете на „ Гранична полиция ”. През август 2022 на мястото на Деян Моллов застана Росица Димитрова, която обаче също бе отстранена предишния месец, точно поради слабите резултати в битката с незаконните мигранти. На нейно място бе назначен Антон Златанов, който изкара на поста... 5 часа, като формалната версия беше, че той се е отдръпнал заради персонални аргументи, а в действителност натискът е пристигнал от страна на Лена Бориславова и Кирил Петков.

Истината е, че в цялата система царува цялостен безпорядък, страната ни е безусловно залята от мигранти, а служителите на реда са изцяло безпомощни, до момента в който случаите, при които трафикантите необезпокоявано прекарват мигранти от точка А до точка Б, лавинообразно са нарастнали, да не приказваме за обстановките, в които причинителите работят най-безпардонно и нападателно, рискувайки живота на инцидентни минувачи и водачи.

Новият министър

Междувременно вътрешният министър Калин Стоянов ни уведоми, че 80 000 незаконни мигранти са пробвали да преминат границата ни от началото на 2023 година, като Увеличението е с съвсем 62% в съпоставяне със същия интервал за 2022 година, а напряко шокиращо за всички прозвучаха думите му, че в последно време, на ден, имаме към 600 опита за незаконно прекосяване на границата, само че сме имали случаи и 4 цифрена численост (!!!) като групите стават все по-големи.

А дали за министър Стоянов е вест, че региона към Халите, булевардите и улиците „ Христо Ботев ”, „ Мария Луиза ”, „ Калоян ”, „ Симеон ” е високомерен от мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Мароко. Факт е, че там от години има доминират чужденците с по-мургав цвят на кожата, само че от няколко години ситуацията е нетърпимо, а прекосяването през посочените места, изключително вечер, е извънредно нежелателно.

Какво прави по този въпрос родната полиция, какви дейности е подхванала за управление на този контингент? Това са все въпроси, на които към този момент и Стоянов дължи отговор. Разбира се, няма по какъв начин единствено той да понесе всички негативи от протичащото се, тъй като е на поста напълно неотдавна, факт. Но обстановката сега ескалира, и с помощта на неговите прародители Бойко Рашков и Иван Демерджиев, а от кои беше повдигнат и подкрепян, и все още част от коя парламентарна група, е първият, чудесно знаем, едва ли е нужно да припомняме и чие предопределение пък е Демерджиев.

И до момента в който към момента в политическия ни живот Рашков ръси ум, Демерджиев единствено ни твърди, че „ по отношение на незаконната миграция, там просто би трябвало да се продължи курсът на работа ”, a Стоянов най-вече установи протичащото се, обстановката няма по какъв начин да стане по-добра, в противен случай.

Нека и не забравяме, че специалисти от дълго време предупреждаваха – както за непрестанно увеличаващата се численост мигранти, по този начин и за проблемите с оградата, по този начин и за увеличаващта се престъпност в регионите в София (а и освен в столицата), в които доминират противозаконните мигранти. Какво се случваше в резултат на техните думи ли? Отлично знаем – Рашков си водеше персонално войни с неуместните му политически съперници, Демерджиев единствено повтаряше, че е взел ограничения и обстановката е под надзор, а керванът си вървеше, разбирайте – мигрантите се нижеха на все по-големи вълни

Резултатите са видни – няколкогодишно незаконно безучастие, довело до днешната обстановка, която очевидно не може да бъде овладяна, а въпросът дали родната полиция ще ни опази, евентуално от дълго време е реторичен...

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР