През 2022-а година Китай отчете спад в населението за пръв

...
През 2022-а година Китай отчете спад в населението за пръв
Коментари Харесай

Младите китайци: Не искаме деца, твърде голям стрес са

През 2022-а година Китай регистрира спад в популацията за пръв път от 60 години насам. Прогнозите са, че тази наклонност ще се резервира и през идващите 30 години. Правителството се пробва да усили раждаемостта с разнообразни ограничения като финансова поддръжка за фамилиите. Но доста младежи гледат песимистично към бъдещето, което се отразява и на отношението им към брака.

25-годишната Ема Ли, която живее в Шанхай, споделя: " Младите в Китай считат, че бъдещето наподобява тъмно, а животът - под напрежение. С деца животът ще стане още по-стресов ". Според Ема Ли доста от младите китайци имат положително обучение и " мъчно могат да бъдат уверени, че младите дами безусловно би трябвало да се омъжат по обич, да живеят щастливо и да водят съразмерен фамилен живот ".

Какво пречи на младите да основават фамилии?

Изтощителното и с напрежение ежедневие също работи възпиращо. " Продължителният работен ден, незадоволителната работа и сложното оцеляване с ниски приходи при висока инфлация вършат невероятно развъждането на деца ", разяснява 27-годишната Синтия Лиу от Пекин. Тя добавя: " Заради строгата държавна цензура върху книгите, филмите и даже видеоигрите не знаем по какъв начин бихме могли да осигурим на децата си щастливо детство. Състраданието и възприятието ни за отговорност значително ни разубеждават да сътворяваме нов живот ".

През 2021-а година държавното управление ограничи времето, в което децата могат да играят онлайн игри до три часа седмично и забрани карикатурите, съдържащи " принуждение, кръв, циничност и порнография ".

Строгите локдауни и нарасналият надзор на управляващите по време на пандемията също са се отразили отрицателно на китайското общество и увереността на хората. " Фабриките и фирмите за доставки не могат да заплащат даже базови осигуровки на своите служащи. В същото време от ден на ден хора търсят работа в държавните организации, а младежката безработица доближи нов връх ", споделя 26-годишният Адам Уанг от Тиендзин.

Според формалната статистика през юли 19,9 % от младите са били безработни. Уанг изяснява неохотата на своето потомство за основаването на семейство по следния метод: " Много от нас просто нямат опция да мислят за брак или за деца, тъй като не могат да обезпечат порядъчен живот даже за себе си ".

Успешни ли са държавните ограничения?

Преди 2022-а година популацията на Китай е намалявало за финален път през 1961-а - последната от всеобщия апетит. Очаква се тази година Индия да изпревари страната като най-многолюдна страна в света. Според прогнозите на Организация на обединените нации китайците ще намалеят от над 1,4 милиарда, колкото са през днешния ден, до 1,3 милиарда през 2050-а година.

Китайското държавно управление търси способи да обезвреди демографска бомба. На някои места управляващите дават обещание помощ на фамилиите с три деца, на други - поддръжка при закупуването на жилище. Въпросът е дали всичко това ще е задоволително, с цел да се убедят задоволително хора да свият фамилно гнездо?

" Богати градове като Шънджън и Дзинан дават обещание на фамилиите с три деца до 20 000 юана (2700 евро) за три години, само че мисля, че единствено тези, които и по този начин желаят няколко деца, ще аплайват за тези дотации ", споделя Синтия Лиу. Според нея дамите, които не желаят повече деца, могат работейки елементарно да завоюват по-големи суми единствено в границите на половин година. " Тези ограничения за поощряване на хората да имат повече деца не са нищо повече от празни думи ", счита тя.

" Мисля, че раждаемостта в Китай ще продължи да понижава, само че качеството на живот на младежите в Китай ще се усъвършенства в близко бъдеще ", счита Ема Ли. Причината е, че те ще разполагат с повече пари, които да харчат за себе си.

Автор: Уилям Янг
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР