През 2021 се навършват 250 години от рождението на сър

...
През 2021 се навършват 250 години от рождението на сър
Коментари Харесай

Кенилуърт - един от шедьоврите на Уолтър Скот

През 2021 се навършват 250 години от рождението на сър Уолтър Скот, един от безспорните първомайстори на жанра исторически разказ. Сред шедьоврите на шотландския публицист е „ Кенилуърт ” – романът носи името на фамозния палат, подарен от кралица Елизабет на нейния любим граф Лестър. Опиянен от опцията да стане крал, Лестър е подготвен да пожертва същинското в името на подправеното, с нормалните за такива решения съкрушителни последствия.
Очарователен и изискан, граф Лестър е един от най-видните и тачени придворни на Елизабет. Единствената сянка върху името му хвърля враждата сред него и лорд Съсекс, подбудена от съперничеството им за благоволението на кралицата. Двамата са най-силните мъже в една страна, ръководена от жена. Самата Елизабет показва неприкрита обвързаност към Лестър и той сякаш е единственият, който би могъл да стане неин брачен партньор. Но за това има една основна спънка.
 Нов трилър от Антъни Хоровиц Нов трилър от Антъни Хоровиц
Антъни Хоровиц потвърди, че умее да подрежда по необикновен метод убийствени пъзели в „ Мозайка от убийства “ и в този момент надскача уме...
Лестър е към този момент женен за хубавицата Ейми Робсарт, щерка на доблестен рицар от Девъншър. Той към момента пази брака си в загадка, изчаквайки комфортен миг, с цел да заяви новината на целия двор. Ричард Варни, дясната ръка на рубрика, който вижда в неговото издигане опция за лично облагодетелстване, стартира да убеждава Лестър, че има действителни шансове да стане крал. Междувременно храбрият аристократ Едмънд Тресилиън, някогашен избраник на Ейми, се пробва да я открие и да я върне вкъщи.
Около почтената Ейми, влюбена безусловно в своя брачен партньор, се заплита паяжина от интриги и неистини, битки за власт и суеверия. А кулминационната точка на тази трагична история ще настъпи по време на обилните празненства в замъка Кенилуърт. Именно тук Лестър ще посрещне своята кралица.
Уолтър Скот употребява правдиво историческите обстоятелства, с цел да показа една вълнуваща история, съизмерима с Шекспирова покруса, с непредвидени обрати и ярки герои, въвлечени в една безкомпромисна битка. „ Кенилуърт “ излиза през 1821 година и мигновено жъне триумф измежду читатели и критици. Отзвукът е огромен в цяла Европа. Повлиян от романа, Виктор Юго написа пиесата в пет дейности „ Ейми Робсарт “,поставена в Париж през 1828 година
Макар да не е централен, обликът на Елизабет оставя своя отпечатък в съзнанието на читателите и е измежду най-големите достижения на Скот в „ Кенилуърт “. Той разказва напълно реалистично терзанията и възприятията на една мощна жена, която осъзнава своята роля на лидер и страж на Англия, а редом с това има своите типично женски недостатъци. Но пък е почтена наследница на Тюдорите, а гневните й прояви изрично потвърждават, че е наследила буйната кръв на своя татко Хенри VIII.
 Коледното яйце - нова книга от престъпната поредност на английската библиотека " Коледното яйце " - нова книга от престъпната поредност на английската библиотека
Мери Кели е измежду най-талантливите английски създатели на престъпни романи след края на Втората международна война. Името й не е толкоз позна...
Сър УолтърСкот е измежду най-четените англоезични създатели. Твърди се, че сантименталният облик на Шотландия, който съществува в общественото въображение, се дължи значително на романите му – същински бестселъри освен на своето време. Роден е на 15 август 1771 година, в семейство на единбургски юрист. Поради нежното си здраве той прекарва огромна част от детството си във фермата на дядо му, където се заражда ползата му към локалните национални предания и митове. Тази обич към фолклора го съпътства през целия му живот.
През 1814 година, когато е одобрен и приет стихотворец, Уолтър Скот издава „ Уейвърли “ – първият от поредицата исторически романи. Успехът е голям, а известността на романа доближава такива висоти, че на него е кръстена железопътна гара. На не по-малка известност се радват още „ Роб Рой “, „ Айвънхоу “, „ Абатът “, „ Единбургската тюрма “ и доста други.
Уолтър Скот е един от най-успешните създатели за всички времена и е вторият най-цитиран публицист в Оксфордския британски речник след Уилям Шекспир. Креативността, остроумието и разбирането за човешката природа, което Скот показва в неговите произведения, повлияват на класици като Пушкин, Достоевски, Балзак, Дюма, Виктор Юго. Силата на това влияние се крие в другия вид литература, основана от него: нов тип исторически разказ, издигнат върху задълбочени изследвания и правдиво показване на отминалата ера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР