През 2021 г. полицейското управление на Ню Йорк (NYPD) отмени

...
През 2021 г. полицейското управление на Ню Йорк (NYPD) отмени
Коментари Харесай

Полицията на Ню Йорк ще бори престъпността с роботи

През 2021 година полицейското ръководство на Ню Йорк (NYPD) анулира плануваното внедряване на кучето-робот Spot, известно още като Digidog, след мощна социална реакция.     Сега обаче актуалният кмет на Ню Йорк по въпросите на реда и сигурността Ерик Адамс връща на въоръжение машината за потребление в " рискови обстановки ", оповестява The New York Times.     " Digidog напусна изолатора ", декларира Адамс по време на конференция на Таймс Скуеър.    Нюйоркската полиция ще придобие два от роботите за 750 000 $ и ще ги употребява единствено при заложнически и други сериозни обстановки.     " Технологията е тук, не можем да се опасяваме от нея ", споделя Адамс. " Няколко шумни групи се опълчиха на това и ние направихме крачка обратно, само че аз не работя по този начин. Аз работя, като виждам какво е най-хубаво за града. "     Spot/Digidog е основан от Boston Dynamics на Hyundai и е предопределен да се употребява в рискови обстановки като защита и инспекции в зони с нараснал риск. Той е тестван и за присъединяване в бойни дейности от френската войска, най-вече за разузнаване.    По време на предходното си дежурство в полицията на Ню Йорк униформените употребяват Spot, да вземем за пример, за събирането на информация за въоръжен мъж, барикадирал се в постройка. В различен случай той влиза в приложимост при навлизане в жилище, също с цел да даде на служителите на реда взор към вътрешността на къщата преди старта на интервенцията.    

Но критиците на потреблението на кучето-робот са безапелационни, че то може да бъде използвано за нерегламентирано наблюдаване и закононарушения против правото на цялост на персоналния живот. Затова и тогавашният кмет Бил де Блазио взема решение да анулира контракта за наем на Spot, който е на стойност 94 000 $. " Това е страховито, отблъскващо и изпраща неправилно обръщение към нюйоркчани ", декларира по това време представител на градската администрация.  
Заедно с Digidog полицията на Ню Йорк е оповестила и тестването на два други типа технологии за сигурност и наблюдаване. Guardian HX на StarChase изстрелва GPS тракери за следене на транспортни средства от ръчна или инсталирана в автомобил пускова установка. Това разрешава на чиновниците на реда да откриват преследваните, без да е належащо да ги преследват.     Другата технология е K5 ASR на Knightscope - " изцяло самостоятелен робот за защита навън ", който полицията на Ню Йорк също желае да употребява за събиране на разследваща информация.    " Това е началото на поредност от внедрявания, които ще създадем, с цел да покажем по какъв начин публичната сигурност се е трансформирала ", споделя Адамс на конференцията.     Този ход е остро подложен на критика от Албърт Фокс Кан от правозащитната организация Surveillance Technology Oversight Project, който е безапелационен: " Нюйоркската полиция трансформира неприятната научна фантастика в ужасна полицейска активност. Ню Йорк заслужава същинска сигурност, а не имитации на Робокоп ".   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР