През 2021 г. минималната работна заплата в България изпреварва тази

...
Коментари Харесай

Българската минимална заплата изпревари Черна гора с 1 евро, но не и Сърбия

През 2021 година минималната работна заплата в България изпреварва тази на Черна гора с преднина от 1 евро, откакто беше нараснала на 650 лева от 1 януари. За информация, в Черна гора минималните хонорари са на равнище 331 евро към този момент трета поредна година. Новото достижение на България не трансформира обстоятелството, че страната остава с най-ниската минимална заплата в Европейски Съюз както в безспорна стойност, по този начин и след равнене на ценовите нива в страните членки. Не единствено това, само че тя остава и зад страни отвън съюза като Сърбия и Северна Македония, демонстрират обновените данни на Евростат.
Устойчиво на дъното
Негативното място идва, макар че през последните 10 години България отбелязва едни от най-значителните покачвания във връзка с минималните хонорари в Европейски Съюз - растежът е със 171% от 123 евро през 2011 година С сходен ритъм се усилват минималните заплати само в Литва (177% до 642 евро) и Румъния (196% до 467 евро) през същия интервал.

Въпреки това България остава на дъното по мярка на минималната си заплата в Европейски Съюз през целия интервал. А отвън съюза Сърбия и Северна Македония също задминават страната членка със надлежно 366 евро и 359 евро. Ако бъдат изравнени ценовите нива, България остава зад Сърбия, а Северна Македония изпреварва с изключение на България и Латвия, Естония и Словакия.

Без изненада водач във връзка с равнището на минималните хонорари в Европейски Съюз остава Люксембург с 2200 евро, или 12.73 евро/час, следван от Ирландия с 1724 евро и Нидерландия с 1701 евро. След равнене на разликите в ценовите нива (по стандарти за покупателна дарба - PPS) в страните членки Люксембург към момента е на първа позиция с 1619 PPS, само че разликите се свиват доста - на второ и трето място застават Германия и Холандия с малко над 1460 единици.
Заплата без механизъм
В обособените страни от Европейски Съюз минималната заплата се дефинира по най-различни способи: има такива с постоянна справедлива индексация, самостоятелни експертни препоръки, тристранни договаряния, диференциация по райони, по стопански сектори или специалности, по възраст и обучение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР