През 2021 г., когато повечето от мерките за ограничаване на

...
През 2021 г., когато повечето от мерките за ограничаване на
Коментари Харесай

Евростат: България изпревари всички в ЕС по увеличение на въглеродните емисии


През 2021 година, когато множеството от ограниченията за ограничение на COVID-19 бяха анулирани от държавите-членки на Европейски Съюз, излъчванията въглероден диоксид (CO2) от изгаряне на изкопаеми горива в Европейски Съюз (главно петрол и нефтопродукти, природен газ, въглища и торф) се усилиха с 6,3% по отношение на миналата година, заяви Европейската статистическа работа ().

Емисиите на CO2 от потреблението на енергийни запаси имат водещ принос за световното стопляне и съставляват към 75% от всички излъчвания на парникови газове, провокирани от индивида в Европейски Съюз. Климатичните условия (например студена/дълга зима или горещо лято), стопански напредък, брой на популацията, превоз и промишлени действия са също фактори, които въздействат на излъчванията, отбелязва Евростат.

Къде е най-голямо нарастването на излъчванията на CO2

Нашите оценки демонстрират, че излъчванията на CO2 са нарастнали през 2021 година в съвсем всички държави-членки на Европейски Съюз, като най-голямо е нарастването в България (+18,0%). Следват Естония (+13,1%), Словакия (+11,4%) и Италия (+10,6%), посочи Европейската статистическа работа.

Единствените две страни с планирано понижение на излъчванията на CO2 са Португалия (-5,5%) и Финландия (-1,5%).

Произход, внос/износ и фактори за нарастването

Емисиите на CO2 от изкопаеми горива произлизат от страната, където те се изгарят за произвеждане на електрическа енергия, за превоз, произвеждане на стомана и други, което след това оказва въздействие върху вноса и износа на енергийни артикули.

Например, вносът на въглища за произвеждане на електрическа енергия води до увеличение на излъчванията в страната вносител. За разлика от това, вносът на електрическа енергия не оказва въздействие върху излъчванията на страната вносител, защото те се регистрират в страната експортьор, където е създадена електрическа енергия, разяснява Евростат.

През 2021 година нарастването на излъчванията на CO2 се дължи основно на възходящото потребление на твърди изкопаеми горива (което способства за над 50% от увеличението). Течните изкопаеми горива са виновни за над 29% от нарастването, до момента в който за 21% може би е виновен природният газ. Намаленото потребление на торф леко облекчи нарастването на излъчванията на CO2.

Емисии на въглероден диоксид от изкопаеми горива, годишни промени в % по страни: течни горива (без биогорива), твърди горива, торф, естествен газ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР