През 2020 г. нямаше много филми, но датският Още едно

...
През 2020 г. нямаше много филми, но датският Още едно
Коментари Харесай

Спасение дебне на дъното на чашката

През 2020 година нямаше доста филми, само че датският " Още едно " (по-популярен с британското заглавие  Another Round, в сравнение с с оригиналното Druk) бе едно от най-хубавите неща, които се случиха на киното в тази " нулева " година. Завършен в навечерието на епидемията и селектиран за несъстоялото се издание на фестивала в Кан, след това показан в Сан Себастиян и Торонто (които съумяха да се промушат посред карантините), спечелил съвсем всички награди на Европейската академия, " Още едно " ще доплава и до българския - най-малко фестивален - екран някой ден. Този ден, в който ще можем да му се насладим както би трябвало, обаче е в неопределеното бъдеще, също както и вероятностите пред обичайния кинопоказ въобще. Дотогава Another Round си пробива път към феновете посредством платформите на Apple TV+, Амазон и сходните им, а у нас - основно посредством вездесъщата Замунда.

Режисьорът Томас Винтерберг е известен като съмишленик на Ларс декор Триер в артистичното придвижване " Догма 95 " (1995-2005) и създател на забележителни филми като " Празненството " и " Ловът ". Въпреки че визира тематики табу и основава запаметяващи се облици, ровейки в тях, Винтерберг не доближава смелостта и провокацията на своя съдружник. У него остава един демократичен срам, една незаличима диря от положително протестантско образование - което евентуално е и повода да не е толкова прочут, нито толкоз абсурден като Фон Триер. Винтерберг обаче е превъзходен режисьор и това личи в " Още едно ", където за повторно след " Ловът " работи с един от най-талантливите датски артисти, Мадс Микелсен. 

Впримчени в прост сюжет, четиримата герои на кино лентата са учители в плен на рутината и отегчението на дребнобуржоазното живуркане. Никой от тях няма същински проблеми - нито здравословни, нито деца, тръгнали по неприятен път, или родители на смъртно легло - но най-закъсал на попрището витално в средата е Мартин (Микелсен), унил учител по история, който не съумява да поддържа пламъчето в общуването с учениците или със брачната половинка си. Идеята да потърсят изгубеното благополучие на дъното на чашката предлага най-младият - 40-годишен, психолог. Но тъй като те са уважавани жители с ценз, а не някакви елементарни пияници - а и алкохолът в Скандинавиите е скъпо наслаждение - всичко е облечено в границите на теоретичен опит. Според норвежкия философ Скардеруд (действителна персона, въпреки да не е известно да е постулирал сходна научна хипотеза) хората се раждат с 0.5 промила по-ниско наличие на алкохол в кръвта, в сравнение с им е нужно, с цел да действат оптимално. Нашите четирима другари ще поправят това, вдъхновявайки се от безчет алкохолизирани велики фигури в човешката история, от Чърчил до Хемингуей. " От вас зависи дали ще си пръснете мозъка, или ще спечелите войната! " - нахъсва Мартин своите възпитаници преди матурата.

Експериментът стартира обещаващо и, несъмнено, пътят надолу е застлан с положителни планове - научните причини се изпаряват по-бързо от чист етанол, с цел да правят отстъпка пред човешките недостатъци. " Още едно " не е беседа за вредата от алкохола, а радостна елегия за изплъзващата се младост. Трагикомедията на Винтерберг има явен възрастов компас - междинната възраст (той самият е на 50) е гадна работа, а " докле е младост - всичко е смешка ". Режисьорът и сценарист непрекъснато съпоставя четиримата мъже с техните възпитаници - от първолачета до зрелостници, и ги съди (или оневинява) на базата на това какво оставят на идващото потомство. 

За режисьора производството на кино лентата съответствува с персонална покруса - в злополука умира 19-годишната му щерка Ида, на която " Още едно " е отдаден. Може би и затова филмът по доста трогателен метод редува обезсърчение и оптимизъм, пиянски хумор и гробовна съвестност, като водката е единствено изразно средство, а не цел. Всички играят добре под диригентската палка на Винтерберг, само че фокусът е в състареното лице на Микелсен и страстите, които показва то. " Още едно " е сниман с типичния за " Догма "  киноинструментариум - никакви декори, без изкуствено осветяване или специални резултати, само че и без естетически взаимни отстъпки. Снима се животът подобен, какъвто е - портрет на рецесията на междинната възраст в интериор. Отвореният край е драматичен, удивителен и неочакван, както единствено в европейски филм може. (А аз незабавно си показах по какъв начин след края на коронакризата Холивуд прави римейк на кино лентата и се получава нещо от сорта на " Последният чичковски запой ".)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР