През 2020 г. България отчита двоен спад на интензитета на

...
През 2020 г. България отчита двоен спад на интензитета на
Коментари Харесай

Отчитаме двоен спад на разпространение на АЧС през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

През 2020 година България регистрира двоен спад на интензитета на разпространяване на Африканската чума по свинете (АЧС) спрямо 2019 година

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри по време на неофициална видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на Европейски Съюз. Тя акцентира, че страната ни се причислява към позицията на Чехия и Полша за понижаване на административната тежест, обвързвана с ограниченията и със съфинансирането и възобновяване на разноските по болестта, направени от страна на страните членки.

Министър Танева прикани Европейската комисия да даде опция посредством новия европейски Закон за опазване на здравето на животните да се ползва дерогация и при болестта АЧС.,,Стопанствата, които са с обезпечена биосигурност в инфектираната зона, да не попадат под общите рестрикции за възбрана за придвижване на животни и артикули “, разяснява земеделският министър. По думите й, Европейски Съюз би трябвало да ревизира метода си за болестта. Българският министър добави, че с изключение на опростяването на административните ограничения, всички страни би трябвало да имат изясненост и прецизен период във връзка с реимбурсирането на средствата, които се дават за предварителна защита и незабавни ограничения за битка с АЧС.

По време на срещата страната ни направи още веднъж предложение страните членки да могат да ползват отчасти метода „ стемпинг навън “. „ Това значи, когато се откри болно животно, то да бъде унищожавано дружно със животните, които са контактни с него единствено в обсега на обора, на територията, на която е открито болестта “, посочи министър Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри. Тя акцентира, че това би трябвало да бъде допустимо при изискване, че всички страни-членки имат надградени ограничения за биосигурност на най-високо равнище, които са по решение на европейските санитарни управляващи. По думите й, би трябвало да бъде взето законодателно решение за смяна на отговорностите на режима на рестрикции в трите типа огнища, където поражда вирусът, а точно индустриални и персонални стопанства, както и дивата природа.



Министър Танева посочи, че България има опит в битката с АЧС повече от две години. Тя напомни, че през миналата 2019 година е признат План за предварителна защита, ръководство при рецесии и попречване разпространяването на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в България за 2020 година „ Той включва разнообразни ограничения за финансиране, както и нормативни и законодателни промени в посока поддръжка на биосигурността на фермите “, сподели още Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри, представена от пресцентъра на МЗХГ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР