През 2019 г. Европейският съюз е генерирал около 3.1 гигатона

...
През 2019 г. Европейският съюз е генерирал около 3.1 гигатона
Коментари Харесай

Въглеродният отпечатък на ЕС намалява през последното десетилетие

През 2019 година Европейският съюз е генерирал към 3.1 гигатона въглероден диоксид, или под 9% от международните излъчвания на CO2 за тази година.

Потреблението в Европейски Съюз пък е отговорно за 3.4 гигатона излъчвания на CO2, което съставлява 10% от световното количество, демонстрират данните на Евростат.

Статистическата работа прави оценка размера на въглеродните излъчвания, генерирани на други места по света, само че обслужващи потреблението на Европейски Съюз, на 0.9 гигатона, до момента в който към 2.5 гигатона са били отделени от индустриалната система на Европейски Съюз за потреблението в Общността.

От друга страна, съвсем 0.6 гигатона CO2 са издадени от стопанската система на Европейски Съюз за производството на артикули, експортирани за останалия свят. Това значи, че през 2019 година излъчванията, въплътени във импортирани артикули и услуги, са по-високи от излъчванията, свързани с износа на Европейски Съюз. Това прави Евросъюза чист вносител на въглеродни излъчвания.

В съпоставяне с 2010 година, въглеродният баланс на Европейски Съюз регистрира усъвършенстване. Емисиите, свързани с износа, не се трансформират значително, до момента в който тези, генерирани отвън Европейски Съюз, само че включени в неговото ползване, са намалели с към 8% от съвсем 1 гигатон през 2010 година до 0.9 гигатона през 2019 година

Благодарение на намаляването на излъчванията, свързани с произвоството на артикули и услуги, създадени в Европейски Съюз за вътрешно ползване, общият въглероден отпечатък на Европейски Съюз понижава от 4 гигатона през 2010 година на 3.4 гигатона през 2019 година

Евростат отбелязва, че в това време потреблението на артикули и услуги в Европейски Съюз се е нараснало, което значи, че европейската индустрия съумява да създаде повече артикули и услуги с по-малко въглеродни излъчвания.



Около 0.9 гигатона от световните излъчвания на CO2, обслужващи потреблението в Европейски Съюз, произлизат от страни отвън Общността през 2019 година Китай е най-големият източник на такива излъчвания и заема дял от 27% от общите "внесени " излъчвания от трети страни. На Русия се падат 0-11 гигатона въглеродни излъчвания (12%), следвана от Съединените щати (8%) и Индия (6%).

В безусловно изражение вносните излъчвания от тези страни са намалели в интервала сред 2010 и 2019 година, като се изключи тези от Индия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР