През 2018-та година Китай изстрелва голям брой ракети, като броят

...
През 2018-та година Китай изстрелва голям брой ракети, като броят
Коментари Харесай

Китайска стартъп фирма планира изстрелването на първата комерсиална китайска космическа ракета през юни

През 2018-та година Китай изстрелва огромен брой ракети, като броят на ракетните стартове догонва този на Съединени американски щати. Въпреки това китайската комерсиална галактическа промишленост е към момента в своя зародиш. Други страни като Съединени американски щати към този момент имат мощно развита частна ракетна промишленост с компании като СпейсЕкс, Блу Ориджин и Рокет Лаб. Китайците занапред би трябвало да наваксат. 

През последните години разбрахме, че в Китай са учредени няколко стартъп компании: ЕксПейс, ЛандСпейс, Линкспейс, УанСпейс. Всички те работят по основаването на ракети. Изглежда, че УанСпейс е на първо време от останалите, като първото изстрелване ще бъде извършено през юни. 

СпейсЕкс, най-известната частна галактическа компания в Съединени американски щати, учредена от Илон Мъск, подчертава върху основаването на огромни ракети с течногоривни степени, които са възвръщаеми. Китайската стартъп компания УанСпейс има различен план – тя е фокусирана върху по-малки ракети с твърдо гориво, които са относително елементарни за основаване и са надлежно евтини. Успее ли този план, УанСпейс може да заеме постоянна пазарна ниша. 

Първоначално компанията работи по основаването на суборбиталната ракета “OS-X ”. През декември 2017 година беше обявено, че е тестван сполучливо твърдогоривният мотор на ракетата. След това на 11-ти април тази година беше репетирано отвесното сглобяване на ракетата. Ако всички проекти минат съгласно упованията, дебютното изстрелване е планувано да стане през месец юни.

УанСпейс работи и по орбитални ракети. Първата от тях е “OS-M1 ”, още веднъж твърдогоривна, с товароподемност от 205 кг до 300-километрова ниска околоземна орбита. Компанията желае да организира дебютния полет до края на 2018 година, само че по кое време по-точно ние към момента не знаем. Първите изстрелвания ще са невъзвращаеми, само че УанСпейс обмисля да работи по тяхната възвращаемост в бъдеще. 

Шу Чан, създател на УанСпейс, има огромни проекти през тази година с дебютите на “OS-X ” и “OS-M ”. Но това са единствено първите стъпки. Предприемачът се надява още през 2019 година компанията да разгърне своя цялостен капацитет на пазара. 

Ще следим с интерес развиването на китайските стартъп компании. Кой знае – може би в близко бъдеще ракетите “Made in China ” ще се наложат в комерсиалната космонавтика? 

За повече информация: уеб страница на OneSpace

Видео от отвесното сглобяване на “OS-X ”: тук (Youtube Link)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР