През 2018 г. работниците ще получат дължимите, но неизплатени от

...
През 2018 г. работниците ще получат дължимите, но неизплатени от
Коментари Харесай

Догодина работниците ще получат неизплатените си от години възнаграждения

През 2018 година служащите ще получат дължимите, само че неизплатени от години хонорари, увериха омбудсманът Мая Манолова и депутати от всички парламентарни групи на брифинг в Народното събрание.

Това ще стане, откакто през днешния ден Парламентът одобри на второ четене промени в Кодекса на труда (КТ), за които настояваше националният публичен бранител.

Работниците няма да получат незабавно дължимото, само че до края на идната година това ще стане факт, подчертаха законодателите. Манолова беше безапелационна, че нито един изискуем на служащ лев няма да бъде изгубен .

По-рано през днешния ден Народното събрание промени КТ и няколко други закона, с помощта на което всички служащи, които през последните три години не са си получили заплатите , към този момент ще могат да ги вземат от Фонда за гарантиране на вземанията .

По този метод, на процедура, работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, служащите от русенската корабостроителница, чиновниците в огромна комерсиална верига и в един телеком ще могат да си получат парите, които работодателите им дължат, акцентира Манолова.

Тя посочи, че към днешна дата във Фонда има над 257 млн. лева солидарни вноски, като парадоксът е, че в същото време от него средногодишно се изплащат под един милион лв. .

По последни данни на Главната ревизия по труда (ГИТ) неплатените хонорари са до 30 млн. лева ., като част евентуално са забавени, тъй че сумата, която ще би трябвало да заплати фондът е 10 – 20 млн. лева и няма да разклати стабилността му, добави публичният бранител.

Зам.-председателят на обществената комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ) акцентира, че признатите промени ще дадат спомагателна отбрана на служащите, които не могат да получат трудовите си хонорари поради недобросъвестно отношение на работодателите си.

Нагърбихме ГИТ със задачата да може да предявява пред съда искова молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност от името на минимум една трета от служащите в дадена компания, където два месеца не са изплатени хонорари, означи тя. Само досега, с помощта на Инспекцията, са изплатени компенсации и неиздължени хонорари на близо 10 хиляди служащи на стойност над 18 млн. лева, акцентира още Ангелова.

Хасан Адемов (ДПС), ръководител на обществената комисия, обърна внимание, че са открити уравновесени решения сред ползите на тези, които имат да получават направени, начислени, само че неизплатени заплати, и ползите на правилните работодатели.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР