Тревожни данни за здравето ни. Драстичен спад на интереса към

...
Тревожни данни за здравето ни. Драстичен спад на интереса към
Коментари Харесай

Над 14 000 жени у нас живеят с рак на маточната шийка, ваксините – под въпрос

Тревожни данни за здравето ни. Драстичен спад на интереса към имунизацията против човешки папилома вирус у нас, който може да аргументи рак на шийката на матката.

За разлика от трендовете в Европа, в България обсегът е намалял доста последните години и по тази причина не е ясно дали програмата за безвъзмездна имунизация ще може да се разшири от следващата година.

Това излиза наяве от отговор на здравното министерство до bTV. По-рано се обсъждаше смяна - възрастовата граница при девойките да се разшири и да се даде опция гратис да се ваксинират и момчетата. В момента тази ваксина се ползва гратис на девойки сред 10 и 13 години.

Tревожна наклонност обаче е спадащото покритие и измежду тях. За 2023 година постигнатият обсег е едвам 1,5 на 100.

За съпоставяне, със старта на програмата през 2012 покритието е било над 20 %. Спадът стартира от 2015 след необятна антиваксинална акция, показват от здравното министерство.

Студентка в Нидерландия, през 2022 година Виктория Шишкова се имунизира против човешки папилома вирус там - изцяло гратис.

„ Получих писмо от управляващите тук, в него ме приканваха да се имунизирам. Аз бях чувала за имунизацията, само че се бях замисляла. Като го получих видях, че тя защищава от някои типове рак и че има доста изгоди от нея “, споделя тя.

Виктория споделя, че в Нидерландия са ваксинирани и момчетата, и девойките. Споделя, че едвам, когато отпътува да учи там, чува за тази ваксина.

„ Фактът, че не ми беше даже минавало през мозъка да се имунизирам в България, може би значи, че има проблем с покритието. Чувствам се по-спокойна - изключително когато знам, че това може да те защищити от страшни заболявания като рак. Добре е да знам, че съм направила всичко допустимо да се предпазя “, споделя още момичето.

У нас програмата трагично изостава, на фона на нарастване на случаите на онкологични болести. През 2022 година с този рак живеят над 14 хиляди българки, а единствено новите случаи са над 700.

„ Ние сме първите 10 в Европа по периодичност на рака на маточната шийка. Нашата битка и желанието на гинеколози и вирусолози е да можем да убедим хората да бъдат имунизирани, с цел да ги предпазим ”, разяснява проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА.

Човешкият папилома вирус може да аргументи и най-малко още пет типа онкологични болести и при двата пола.

„ Този вирус е един в действителност спокоен палач - той няма клинични признаци. Обсъжда се дали не би трябвало към този момент и момченцата да бъдат включени в тази стратегия за безплатното имунизиране, с цел да бъде ефикасна една такава имунизационна политика “, показва още проф. Стефан Ковачев.

Специалистите считат, че е нужно възрастта за безвъзмездна имунизация да се усили най-малко до 16 години.

„ Държавите, които са въвели такава наложителна имунизация, регистрират стремглаво понижаване на злокачествените болести “, споделя още лекарят.

На свободния пазар обаче цената на имунизацията против човешкия папилома вирус е над 250 лв. за доза. А програмата за безвъзмездна имунизация изтича тази година и към този момент се разискват параметрите, с които да се възобнови.

„ Залагането на по-високи индикатори и средства като обсег би било мъчно за осъществяване, защото публичният интерес не демонстрира нуждата от такава стратегия. Министерството на здравеопазването ще продължава да пази всяка своя стъпка по обезпечаване на достъп до безвъзмездна, като обаче разширението на обсега на всяка стратегия зависи от нейното осъществяване досега “, се споделя в позиция на Министерството на здравеопазването.

Ваксината е най-ефективна, когато се приложи преди започването на сексуален живот. Но тя е безвредна и целесъобразна и за по-големите, които желаят да се защитят.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР