През 2018 г. е възможно да станем свидетели на нови

...
През 2018 г. е възможно да станем свидетели на нови
Коментари Харесай

Шефът на БНБ посочи важните теми, върху които ще се фокусират управителите на банки през 2018-а

През 2018 година е допустимо да станем очевидци на нови покупко-продажби по промяна на благосъстоятелност в банки у нас, в това число посредством сливания или придобивания. Това показва шефът на Българска народна банка Димитър Радев в собствен коментар, оповестен в бюлетин на Асоциацията на банките в България. Три тематики ще бъдат във фокуса на вниманието на шефовете на банки през 2018 година, показва Радев. Първата са ниските лихви, които дружно с лимитираните благоприятни условия за стесняване на разноските, ще оказват напън върху облагата на банките. Втората тематика са неприятните заеми, които са покрити с капитал, само че делът им е над междинния за Европейски Съюз, показва Радев.

Първата са ниските лихви, които дружно с лимитираните благоприятни условия за стесняване на разноските ще оказват напън върху облагата на банките, написа " Труд ".

Втората тематика са неприятните заеми, които са покрити с капитал, само че делът им е над междинния за Европейски Съюз, показва Радев. Затова са разумни напъните на банките да понижават неприятните заеми, в това число посредством продажби на портфейли с такива заеми. През 2017 година банките са продали заеми на стойност 360 млн. лева Лошите заеми понижават, като към ноември 2017 година делът им е 11%.

Трета тематика е растежът на кредитирането, което допуска нараснало внимание върху риска. Периодите на растеж на заемите са и интервали на струпване на капацитет за поява на нови активи с проблематично качество. Този въпрос е изключително настоящ предвид на средносрочната вероятност за нахлуване в нов цикъл за повишаване на лихвите, показва шефът на Българска народна банка.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР