През 2017 г. се отбелязва застой в защитата на правата

...
През 2017 г. се отбелязва застой в защитата на правата
Коментари Харесай

БХК: Защитата на правата в човека в България се влошава

" През 2017 година се отбелязва застой в отбраната на правата на индивида в България, като в някои сфери има и утежняване. Властите и обществената сфера останаха глухи за правата на индивида, а гражданското общество не съумя да провокира угриженост по съществени проблеми и тази задача стои на дневен ред през 2018 година ". Това разяснява ръководителят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев при представянето на годишния отчет на организацията за положението на човешките права у нас, представен от Дневник. Акцент в него са гоненето на роми, насилието на дамите и свободата на изложение, като и в трите сфери се вижда утежняване.

Състоянието на медиите, които са се трансформирали в неподходяща среда за покачване на въпроси, свързани с правата на индивида, както и наличието на националистически организации в ръководството са измежду факторите за застоя в множеството сфери.

" Формирането на държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти " докара до изцяло утежняване на публичния климат, обвързван с правата на индивида, междуетническата и религиозната приемливост. Възможностите за осъществяване на каквато и да е политика за интеграция на малцинствата и бежанците бяха мощно лимитирани. До края на 2017 година бяха препоръчани и признати редица рестриктивни законодателни промени, засягащи правата на индивида, някои от които след това бяха анулирани след интернационалните рецензии. Подбуждането към ненавист, дискриминация и принуждение към избрани уязвими групи в българското общество продължи безнаказано. Сътрудничеството на управляващите с неправителствените организации и изключително с тези за отбрана на правата на индивида се утежни ", е записано в отчета.

Според него ръководещите са показали цялостно неуважение към най-тежките и систематични прояви на принуждение над дамите у нас и не са изпълнили един от най-важните задължения - утвърждението на Истанбулската спогодба. От БХК установяват, че в края на 2017 година въпросът за приемането на документа е провокирал " един от най-ирационалните и деструктивните диспути в българското общество и правата на индивида ".

От БХК регистрират, че през 2017 година е имало фрапантно утежняване на свободата на изложение в България. Годината е белязана от невиждан политически напън, закани и офанзиви към публицисти, медии са траяли да играят ролята на бухалки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР