През 2016 година Google стартира програмата Дигитален гараж – България“

...
През 2016 година Google стартира програмата Дигитален гараж – България“
Коментари Харесай

Борисов: Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство

През 2016 година Гугъл започва програмата „ Дигитален гараж – България “ като безвъзмездна онлайн платформа за образование на цифров маркетинг и онлайн-бизнес за чиновници и бизнесмени в сегмента на дребните и междинните предприятия. От тогава повече от 26 000 души са подготвени в региона на цифровите умения посредством платформата. 21 % от миналите през програмата настояват, че са усетили положителен резултат върху кариерата и бизнеса си след образованието. Днес технологичният колос, с поддръжката на Министерство на стопанската система, започва образование за цифрови умения на дребните и междинните предприятия в България. При откриването министър председателят Бойко Борисов съобщи: „ Дигиталните умения и знания са освен обща просвета, те са благосъстояние. Всеки от нас споделя: „ чукни Гугъл “ и това може би е най-честата имитация: „ Чичко Google знае всичко “.
В актуалния свят цифровите умения и знания са освен обща просвета, само че и благосъстояние. В доста страни към този момент се приказва за градски превоз, за самолети без присъединяване на хора. В същото време,  ние, които преди една година седнахме да си приказваме за стратегия,  и установихме и в следствие успяхме да вкараме в класните стаи над 22 000 деца, които въобще не вървяха на учебно заведение. 15000 тази година ще ги образоваме. Това е нещо доста положително! Затова взехме решение да увеличим двойно учителските заплати. Над 700 милиона в просветителна инфраструктура!  В идващите месеци и години радикално би трябвало да се влага и да го променим, с цел да може, както президентът Макрон сподели, да се движим всички с една скорост. България има обичаи в това отношение и съм уверен, че ще сме и водещи в нашия район, пък и освен. Що се касае до цифровата инфраструктура, знаете, че в този момент, като съществена тематика и на Съвета в сряда и четвъртък е това - цифровата инфраструктура, плюс автомагистрали и жп линии. Но, редом с това е цифровата инфраструктура на Западните Балкани, тъй като целият наш район би трябвало да успее да задържи младежите. Заплатите в тези браншове са доста по-високи! Начинът на реализация е доста по-модерен и с престиж. Тук доста би трябвало да внимаваме Гугъл да не ни открадне фрагментите, тъй като би трябвало да създадем такива изискванията в България - и заплащането, и приходите, че те да си останат тук ", съобщи министър председателят.

България има мощно развъртян бранш на осведомителните и информационните технологии и оборотът в него надвишава 2,5 милиарда евро. Заетите там експерти са 17 500. Всяка година 4 300 студенти са дипломират в тези специалности от българските ВУЗ, сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев. Според него е значимо да се направи нужната връзка с бизнеса, тъй като има браншове в стопанската система, където софтуерните и новаторските решения са едва развити.

МОН създава ваучерна скица, ориентирана към дигитализацията на дребните и междинни предприятия.

Повече по тематиката може да научите от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР