През 2016 г. археолози в Тел Лахиш, Израел, откриват счупен

...
През 2016 г. археолози в Тел Лахиш, Израел, откриват счупен
Коментари Харесай

Откриха първото пълно изречение в историята, което използва азбука

През 2016 година археолози в Тел Лахиш, Израел, откриват строшен гребен от слонова кост на 3700 години в антична яма за отпадък. Находката остава подценена години наред, само че неотдавна откривателите й хвърлят втори взор – и вършат изненадващо изобретение. Те откриват, че на гребена в действителност има надпис… който считат, че е първото цялостно изречение в историята, с най-ранната писменост.

Според изследването на гребена, оповестено в Jerusalem Journal of Archaeology, невероятната находка декламира много светско обръщение. Написано на античния ханаански език, то гласи просто:

Въпреки че надписът може да е елементарен, историческите му последствия са дълбоки. „ Това е първото изречение, което в миналото сме откривали на ханаански език в Израел “, изяснява в прессъобщение Йосеф Гарфинкел, археолог от Еврейския университет в Йерусалим, който оказва помощ да се открие гребена. „ Има ханаанци в Угарит в Сирия, само че те пишат с друга книжовност, а не с писмеността, която се употребява и до днес… Надписът е директно доказателство за потреблението й в ежедневните действия преди към 3700 години. Това е удивително изобретение в историята на човешката дарба за писане. “

Както Gizmodo оповестява, гребенът е с размери 3,5 сантиметра на 2,5 сантиметра и е изработен от бивник на слон. Въпреки че в този момент са счупени, той в миналото е имал 6 зъба от едната страна, предопределени за разплитане на косата, и 14 по-фини зъба от другата страна, предопределени за унищожаване на въшки. Според прессъобщение за гребена, той явно е приключил работата си – тъй като откривателите даже са разкрили дребни остатъци от въшки.

Гарфинкел споделя на Gizmodo, че гребенът евентуално е изработен в Египет – преди 3000 години в Ханаан не е имало слонове – и по-късно е донесен в сегашен Израел, където е изписано посланието му. Times of Israel в допълнение оповестява, че наподобява, че надписващият гребена деликатно е гравирал 17 ханаански знака, или седем думи, само че в процеса е правил буквите все по-малки и по-малки, защото мястото му е свършвало…

Тъй като слонова кост е безценен материал, откривателите считат, че гребенът евентуално е принадлежал на човек с висок обществен статус. Ясно е обаче, че благосъстоянието му не го е предпазило от тежкото състояние на въшките.

„ Фактът, че този надпис е за елементарния живот, е изключително забавен “, изясни Кристофър А. Ролстън от университета Джордж Вашингтон, който рецензира изследването на гребена, пред Times of Israel. „ През цялата човешка история въшките са били непрекъснат проблем. И този надпис добре разкрива, че даже „ богатите и известните “ в древността (или даже в модерните времена!) не са били в сигурност от сходни проблеми. “

Прото-ханаанска писменост

Както Ролстън споделя пред The ​​Guardian, първите системи за писане в света произлизат от Месопотамия и Египет към 3200 година прочие н. е. Те обаче не са азбучни, а употребяват разнообразни знаци за показване на думи или срички. Първата писменост се появява към 1800 година прочие н. е., когато хората, осведомени с древноегипетския, развиват ранния азбучен ханаански език.

Ханаанският се употребява епохи наред. Което довежда до появяването на древногръцки и латински, които от своя страна водят до доста модерни европейски езици.

В Тел Лахиш са открити 10 ханаански надписа, което е повече от където и да било другаде в Израел. Но гребенът е значим, тъй като посланието му срещу въшки съставлява изцяло изречение на античния език.

И въпреки всичко може да има още открития в античния град. Както Ролстън споделя пред Times of Israel, купчината отпадък, където е открит гребенът, е предложила и редица други вълнуващи находки.

„ Този ​​надписан гребен от бронзовата ера се причислява към група от значими надписи от това решаващо антично място; надписи, датиращи от бронзовата и желязната епоха… и тези надписи от бронзовата и желязната ера са написани на разнообразни езици и писменостищ “, споделя още той. „ Това е ужасно място за литературата! “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР