През 2012-2013 година в България имаше само пет изби, предлагащи

...
През 2012-2013 година в България имаше само пет изби, предлагащи
Коментари Харесай

Над 50 изби предлагат винен туризъм у нас, сортовете стават по-български

През 2012-2013 година в България имаше единствено пет мазета, предлагащи винен туризъм, а през днешния ден са повече от 50, като над 20 са и с хотелска база. Виненият туризъм се развива доста бурно. Освен това, в случай че през идващия месец или два желаете да отидете на винен туризъм, няма да можете, заради запълване на легловата база. Само за 10 години развиването е необикновено и моето персонално мнение е, че това ще продължи и през идващите години. Това сподели издателят на азбучник за вино Катя Йончева.

По нейни думи виненият азбучник " КА&ТА българското вино " бе отличен предишния месец от уредниците на влиятелната премия Gourmand World Cookbook Awards, която се смята за " Оскар " -ът в гастрономията. Изданието е получило наградата за издание, пропагандиращо винения туризъм.

" Наградата се връчва към този момент 95 години и е за храна, вино и питиета. Идеята на премията е да " се пропагандира просвета на храненето ". Самото награждаване е било на 27 май тази година в Швеция. В състезанието вземат участие представители на 230 страни с над 100 000 издания, телевизионни излъчвания, онлайн страници, като под 1% получават награди ", изясни гостът.

" Вече на пазара е и новия азбучник за 2023 година. В него оставаме правилни на себе си и представяме всички мазета, до които сме стигнали. Продължавам да се сюрпризирам от броя на новите мазета, които се появяват на пазара, макар сложността на самия бизнес и обстоятелството, че декарите лозя понижават в България. Получава се разделяне. Всеки се пробва да прави нещо лично - с доста обич и пристрастеност ", сподели Йончева.

Относно новия лозарски сезон Катя Йончева разяснява, че до момента в никакъв случай не е следено толкоз късно започване на сезона заради закъснялото лято. Въпреки това съгласно нея няма действителна опасност към този момент за лозята и винопроизводителите в резултат на климатичните промени. Тя съобщи, че чака промяна на сортовете.

" Сортовете се трансформират в посока повече български сортове, заради големият интерес към от страна на купувачите. Няма по какъв начин да се продължи с френски сортове, тъй като към този момент има по-голямо търсене на български. Българските сортове са тези, които би трябвало да се развива. Това е бавен  развой и преходът ще бъде еволюционен - България ще наложи българското вино, а по-късно към този момент и българските сортове ".

" Разпознаваемостта на българското вино по света е доста слаба, само че за благополучие има напълно отдадени хора на българското вино, в това число задгранични вносители, които се пробват да постановат българското вино. Но доста време би трябвало да мине, с цел да стане България като Нова Зеландия, която има обособени лавици в магазините и особено отделено място във винените менюта ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР